Salva Kindlustuse kindlustusdirektor Urmas Kivirüüdi sõnul saavad pühade ajal kokku mitu aspekti, mis paraku vahel õnnetustega lõppevaid stsenaariume loovad. „Inimesed veedavad lõbusas tujus koos kodus palju aega, üles on seatud hulk kaunistusi, tuleohtlik jõulupuu, lahtine tuli küünalde näol, ilutulestik, vahel ka joovastavad joogid. Kõigi nendega kaasnevad aga ka ohud, millega tuleks arvestada,“ märkis Kivirüüt.

Sellel aastal suuri aastavahetuse pidusid ei ole ja võib eeldata, et inimesed on ise endale rohkem ilutulestikku ja kodus veetmise ajaks küünlaid kokku ostnud. Salva senine kogemus näitab, et üheks ohtlikumaks elemendiks ongi just valveta jäetud küünlad, pürotehnika ning nende järel omapäi olevad koduloomad ja väikelapsed.

Kivirüüt rõhutas, et esmalt tulekski meeles pidada, et põlevaid küünlaid ei tohiks valveta jätta. „Vajadusel võiks kasvõi meelespea selleks telefonis üles seada või panna välisukse juurde silt, mis meenutaks küünalde kontrollimist enne kodust lahkumist,“ lausus Kivirüüt.

Eriliselt tähelepanelik tuleks olla rohkelt dekoreeritud küünalde põletamisel, kuna tihti on kaunistuselemendid (lilleõied, tekstiilist kaunistused jne) ka ise süttivatest materjalidest. Seda tõestas ka hiljutine Ringvaate saatelõik, mida näeb siin.

Tuleohutuse osas on oluline jälgida, et ruume kaunistades ei kaetaks kinni valveandureid või ei lülitataks neid välja. Kellel veel head kingiideed pole, siis võib alati mõelda vinguanduri, suitsuanduri või näiteks tulekustutusteki peale.

Jõulupuu peaks olema korralikult kindlustatud, et ei oleks karta selle pikali kukkumist. „Tegelikult on väga oluline ohutusnõuanne ka jõulupuu piisav kastmine. Kuiv kuusepuu süttib kordades kiiremini ja suurema hooga, kui kastetud puu,“ selgitas Kivirüüt. Kui kiiresti jõulupuu süttida võib, vaata siin.

Aastavahetuse peale mõeldes võiks juba ennatlikult rõdult eemaldada kergelt süttiv materjal, et juhuslikult sinna lendav ilutulestik midagi ei süütaks. Pauku kartvad loomadele tuleks seltsiks olla või nad turvalisse kohta sulgeda. Abi saab ka spetsiaalselt mürahirmu peletamiseks mõeldud heliklippidest ja rahustavatest feromoonidest.