Löfven külastas Stockholmi kesklinnas asuvat kaubanduskeskust koos oma ihukaitsjatega mõned päevad enne jõule, 20. detsembril, avalikustas eile Rootsi väljaanne Expressen, kirjutab Local. Vahetult enne seda oli ta rõhutanud oma avalikes sõnavõttudes, kui oluline on vältida avalikke kohti selleks, et koroonaviiruse levikut riigis kontrolli alla saada.

„Ma loodan ja usun, et igaüks Rootsis mõistab, kui tõsine olukord on,” sõnas ta 18. detsembril peetud pressikonverentsil, kus valitsus teatas tervest reast uutest piirangutest, sealhulgas kaupluste külastajate arvu piiramisest.

„Ta käis Gallerianis (kõige vanem kaubanduskeskus Stockholmis – toim) varasemalt tellitud asja järel. Selle külastuse planeerimisel jälgiti kõiki ohutusreegleid. Peaminister on jälginud kõiki Rootsi terviseameti ettekirjutusi ja iseenda üleskutset vältida rahvamasse. Rohkematesse detailidesse ma enam laskuda ei saa,” sõnas Löfveni pressinõunik teisipäeval uudisteagentuurile TT.

Expresseni sõnul külastas Rootsi sotsiaaldemokraatide liider kaubanduskeskuses asuvat kellapoodi Stjärnurmakarna, mis müüb ja parandab kellasid. Lehe sõnul oli Rootsi peaminister enne seda detsembrikuu jooksul veel kaks korda kaubanduskeskust külastanud.

„Stefan Löfveni käitumine õõnestab kogu koroonaviiruse tõkestamise strateegiat. Kes võtab üldse järgmisel korral tema sõnumeid tõsiselt?” märkis Expressen oma teisipäevases juhtkirjas.

Rootsi terviseamet soovitas 14. detsembril riigi elanikel vältida jõuluostude tegemisel rahvarohkeid kohti, rõhutades, et koroonaviiruse tõkestamise kohustus lasub nii ettevõtetel kui üksikisikutel. „Soovitatavalt vähendage lubatud külastajate arvu poes. Käige poes üksinda ja vältige sisseostude tegemist ajal, mil kauplustes on palju inimesi,” soovitas amet.

Löfven ei ole ainukene Rootsi poliitik, kellel jalgealune on koroonaviiruse tõkestamiseks mõeldud meetmete omapoolse tõlgenduse tõttu kuumaks käetud. Ka justiitsminister Morgan Johansson on viimastel päevadel palju hagu alla saanud seoses oma 26. detsembri Nova Lundi kaubandusekeskuse külastusega.

Hiljem tunnistas Johansson, et tegu oli väga mõtlematu sammuga ja peaminister nõustus temaga, kinnitades samas, et tema on piirangutest kinni pidanud.