Mida peaks tegema investor, kel on aktsiaturule investeeritud miljon või enam dollarit ning kes usub, turg on buumimas või peagi sellesse faasi jõudmas, küsib CNBC. Morgan Stanley E-Trade Financial uuringu kohaselt on õige samm jätkata aktsiatesse investeerimist, pöörates seejuures tähelepanu just alahinnatud sektoritele.

Ainult 9% E-Trade´i poolt küsitletud miljonäridest investoritest arvab, et aktsiaturg pole buumile lähenemas. Ülejäänud jõukatest investoritest arvas, et turg on juba täielikku buumi jõudnud (16%), turg on buumi ilmingutega seisnudis (46%) või buumile üsna lähedal (29%).

Need investorid ei jookse aktsiaturult ära ega võta oma raha välja. Otse vastupidi, vaatamata buuimiohule väidavad nad, et nende riskitaluvus on 2021. aasta esimeses kvartalis märkimisväärselt suurenenud.

Covid-19 vaktsiinide aeglaselt alanud kasutuselevõtt ja USA uue presidendi Bideni 1,9 triljoni dollari suurune majandus- ja tervishoiuvaldkonda päästa püüdev pakett panevad investoreid tegema seda, mida turuloogika ütleb, et nad peaksidki tegema: vaatama tulevikku.

"Üleilmselt on hakanud levima arusaam, et majandus hakkab taastuma ja juba on näha märke, mis viitavad, et aktsiaturg on jõudmas kasvufaasi," ütles E-Trade Financiali kapitali haldamise üksuse investeerimisjuht Mike Loewengart.

Siin on mõned E-Trade Financiali uuringu põhijäreldused.

1. Miljonäridest investorid on tavainimestest riskialtimad

Kuigi praegu on jõukamate investorite seas kasvamas veendumus, et aktsiaturg on jõudnud buumifaasi või sellele väga lähedal, on 64% tavapärasest riskialtimad. See on 2020. aasta neljandast kvartalist 9% kõrgem tulemus. Ka on seda liiki investorite seas kasvanud nende seas, kes ise tunnistavad, et nende riskitaluvus on varasemast kõrgem. Kui 2020. aasta neljandas kvartalis tõdes seda 16% jõukatest investoritest, siis nüüd on nende osakaal kasvanud 24%-ni.

2. Oma aktsiaportfellides tehakse üha rohkem muudatusi

Isegi, kui teadvustatakse tänase olukorraga seonduvaid riske, jätkatakse muudatuste tegemisega portfellides. Nende jõukate investorite osakaal, kes ütlevad, et nad jätkavad muudatuste tegemisega, kasvas juba teist kvartalit järjest 6% võrra, küündides nüüd pea 32%-ni.

Loewengarti sõnul muutus kõik, mis jääb väljaspool tehnoloogiahiidusid (Amazon, Apple, Google, Facebook, Twitter and Microsoft), investoritele atraktiivseks.

3. Kodus vaba aja veetmist ja töötamist soodustavate ettevõtete aktsiate tipp on möödas, kuid nad on stabiilsed

Koos koroonaviiruse levikuga on alates märtsikuust esile tõusnud mitmete kodus vaba aja veetmist ja töötamist soodustavate ettevõtete aktsiad, mis varem olid paljudele tundmatud (näiteks videokonverentside tarkvara, muusika ja video voogedastusteenused, kodused jõuseadmed, mobiilrakendused jt).

Kuigi paljud jõukad investorid on asunud oma portfellides muudatusi tegema, ei loobu nad aktsiatest, mis on seni liikunud võidulainel. "Seal on impulsifaktor. Inimesed tahavad jätkuvalt uskuda, et seal, kus nad on näinud tugevat kasu, see jätkub, kuigi mõned tunnistavad ka, et see ei saa igavesti jätkuda," märkis Loewengart.

Ta lisab, et tervishoid (66%) ja tehnoloogia (53%) on endiselt kaks kõige populaarsemat sektorit ning kummaski pole näha investorite huvi vähenemist.

4. Rahvusvahelise turu võimalused on atraktiivsemad

Jõukad investorid tunnevad suuremat huvi investeeringute vastu väljaspool USA-d, kusjuures huvi on selles kvartalis kasvanud 9% võrra. Miljonäridest investorite osakaal, kelle sõnul olid rahvusvahelised turud neile 2021. aasta esimes kvartalis atraktiivsemad, kasvas 27%-lt 36%-le.

Kuigi dollari kurss on hiljuti taastuma hakanud, on selle viimaste kuude üleüldine nõrkus oluliselt mõjutanud rahvusvaheliste aktsiate atraktiivsust.

5. USA poliitiline riskifaktor on oluliselt langenud

Kui veel möödunud aasta neljandas kvartalis oli investorite jaoks väga suureks mõjufaktoriks USA poliitiline ja valimisrisk, siis selle aasta esimeses kvartalis on see oluliselt langenud. Kuna USA presidendivalimised on ära toimunud, siis ei tekita ei riigijuhtimine ega ka hiljuti aset leidnud Kapitooliumi mäss jõukate investorite jaoks üldse nii palju muret kui presidendivalimiste eelne olukord. Nende investorite osakaal, kes usuvad, et uus administratsioon on nende aktsiaportfelli suurimaks riskiks, langes selles kvartalis 50% pealt 30%-le.

6. Miljonärid on vähem riskialtid kõige riskantsemate varade puhul

Kui jõukad investorid on tänases keskkonnas üsna riskialtid, on nad üha vähem huvitatud nendest valdkondadest: USA tehnoloogiahiiud, puhas tehnoloogia, kinnisvara, keskkonna-, sotsiaal- ja ühingujuhtimine, IPO-d, traditsiooniline energia, bitcoin, kanepifirmad ja eriotstarbelised ettevõtted.