Politsei alustas esmaspäeval, 18. jaanuaril menetlust juhtumis, kus 33-aastane naine tutvus Tinderis meesterahvaga, kes mõnenädalase suhtluse järel soovitas ennast kui professionaalset investeerimiskonsultanti.

Mees pakkus naisele võimalust kaubelda küptovaluutaga, kuid lõi talle tegelikest asjaoludest vale ettekujutuse. Selle tulemusel tegi naine enda pangakontolt kauplemisplatvormile ülekandeid 700 eurot väärtuses, kuid tegelikult rahalisi vahendeid välja võtta ei saa ning nõutakse aina juurdemakseid erinevatel ettekäänetel.

Jätkuvalt õngitsetakse ka PIN-koode

Lisaks alustati 18. jaanuaril menetlust juhtumis, kus 59-aastasele naisele helistas tundmatu naine, kes esitles ennast juristina ja pakkus abi raha tagastamisel, mis on varasemalt erinevatel platvormidel kaotatud.

Selleks palus helistaja kannatanul siseneda internetipanka oma PIN-koodidega ja taotleda konkreetselt firmalt laenu summas 4400 eurot. Hiljem avastas kannatanu, et tema kontolt on kadunud 4704 eurot.

Samal päeval alustati menetlust veel kolmandaski juhtumis, kus 51-aastasele mehele helistas väidetav Swedbanga töötaja, kes väitis, et mehe kontolt on tehtud kahtlane tehing ning seepärast tuleb talle turvalisuse kaalutulustel teha uued paroolid.

Seejärel palus ta kannatanul sisestada pangas enda PIN-koodid ja öelda krediitkaardi taga olevad kolm numbrit. Hiljem avastas kannatanu, et tema pangakontolt on tehtud kolm ülekannet kogusummas 6050 eurot.

Politsei soovitused, kuidas pettuse ohvriks mitte sattuda:

  • ära avalikusta oma PIN koodi ja /või internetipanga paroole; ära anna neid edasi kolmandatel isikutele;
  • ära hoia pangakaarti ja internetipanga parooli kaarti koos PIN-koodi/salasõnaga. Hoia need alati teine-teisest rangelt lahus, kõige parem kui PIN kood ja salasõna oleksid sul peas. Sama reegel ka ID-kaardi PIN 1 ja PIN2 kohta;
  • ära sisesta kergekäeliselt oma krediitkaardi numbrit/panga paroole, kui sul neid küsitakse. Pank ei küsi neid sinult kunagi e-maili teel - tal on need tavaliselt olemas. Kui kahtled - helista oma panka ja küsi kas nad koguvad e-mailide teel krediitkaardi numbreid/paroole.


Teadmiseks kelmuse ohvrile

Kui oled langenud kelmuse ohvriks, teata sellest kindlasti politseid. Sellega kaitsed ennast ja teisi. Mida varem politsei kelmusest teada saab ja kelmi suhtes menetlust alustab, seda väiksem on ohvrite arv.

Kui on toimunud manipulatsioonid pangakontoga või on sinu teadmata sinu pangakontolt võetud välja sularaha, siis teavita sellest koheselt panka. Pangaülekannete ja krediitkaardi tehingute puhul on kiire teavitamise puhul lootust, et tehingut ei jõuta lõpuni viia ja pank peatab tehingu/väljamakse.