Läti prokuratuur esitas 2015. aasta juulis miljonärist ettevõtjale Oleg Ossinovskile süüdistuse Läti toonasele raudteedirektorile Ugis Magonisele 499 500 euro altkäemaksu andmises. Prokuratuur nõudis meestele nelja aastast vanglakaristust.

Endise Läti Raudtee juhi suhtes nõuti ka vara konfiskeerimist ning süüdistajad tahtsid tal keelata lähima viie aasta jooksul riigi-ja munitsipaalametite juhatuse liikme rollis osalemist.

Lisaks paluti tunnustada Magonise ja Osinovski arreteerimisel arestitud 499 500 eurot kuritegelikult omandatud varana ja riiklikult selle konfiskeerida.

Läti esimese astme kohus mõistis aga mehed õigeks. Prokuratuur võib otsuse edasi kaevata ringkonnakohtusse.

Ossinovski sõnul tegi ta kõik õigesti kui läbirääkimistel Venemaa Raudteedega maksis Magonisele tema huvide esindamise eest.

"Tegin kõik juriidiliselt korrektselt, pidasin nõu ka oma Eesti juristidega," lisas ärimees. Ossinovski sõnul maksis ta Magonisele enda isiklikust dividenditulust saadud raha.

Läti Raudtee endise juhi sõnul oli ta Venemaa Raudteede tollase juhi Vladimir Jakunini ja tema asetäitja Vladimir Morozoviga sõprussuhetes ning uurimise käigus teatas Magonis, et Ossinovski poolt talle antud raha ei olnud siiski altkäemaks, vaid tänulikkus selle eest, et ta kaitses vene miljonäri huve Vene Raudtee juhtide ees.

Altkäemaksu skandaali taust

Oleg Ossinovski rääkis intervjuus LP-le kogu asjast 2016. aastal järgmiselt. "2014. aasta suvel, kui algas Ukraina kriis ning Euroopa ja Venemaa kehtestasid vastastikku sanktsioone, jäime meie Daugavpilsi tehases ilma Venemaa Raudteede tellimustest.

Oli hädasti vaja leida võimalus Venemaa Raudteedega kokku leppida, et nad saadaksid oma vedurid meile.

Jutt on 20 miljoni euro suurusest tellimusest. Meie seda probleemi lahendada ei osanud. Mul puuduvad sellised sidemed. Seejärel küsisin abi oma healt sõbralt Uģis Magoniselt. Kas ta saaks aidata? Tal olid Venemaa Raudteede toonases juhtkonnas mõjukad sidemed.

Küsisin talt, kas ta aitaks saada Vene vedurid Daugavpilsi tehasesse remonti, kas ta suudaks seda organiseerida. Ta oli nõus. Selge see, et selle töö eest oli vaja maksta. Väga suur töö ju. Ma võtsin ta põhimõtteliselt tööle ja maksin talle selle eest raha. Eesti seaduste järgi ei peeta seda kriminaalkuriteoks, kinnitasid mulle juristid. Aga kui ma palun oma sõbral teha midagi muud, kui palun eraisikuna aidata lahendada probleem, mis tema ametialast tegevust ei puuduta, siis... Eestis seda võib. Tõsi, Lätis tõlgendataks seda mõjuvõimuga kauplemisena, mis on samuti karistatav. Seepärast me kohtusimegi Eestis ja leppisime kokku Eestis ja ka raha andsin üle Eestis," rääkis Ossinovski toona.