Otsus on keeruline, mistõttu on oodata, et peaminister Sanna Marini juhtimisel toimuv arutelu venib pikaks, kirjutab majandusteemaline nädalaleht Talouselämä.

Soome valitsuselt oodatakse Talouselämä teatel rangeid reisipiiranguid, sest eelmise nädalavahetuse kogemuse põhjal lasi laevaga Eestist Soome sõitnutest vaid 10% teha vabatahtliku koroonatesti.

Probleemne on ka Soome-Rootsi piir riikide põhjaosas, sest ka Rootsi epidemioloogiline olukord on Soome omast palju halvem.

Tallinna ja Helsingi vahet reisib igal nädalal umbes 30 000 inimest. Rootsi ja Soome maismaapiiri ületab igal nädalal umbes 100 000 inimest.

Karmide reisipiirangute kehtestamine ei ole Talouselämä sõnul aga probleemivaba, sest piiriülene tööreisimine on mitmele majandusvaldkonnale elutähtis. Seetõttu oodataksegi pikka arutelu.

Reisipiirangud ei ole uus asi. Kevadel oli lubatud vaid vältimatu tööreisimine. Lubatud oli see näiteks meditsiini- ja hoolekandetöötajatele ning kaubavedajatele. Näiteks ehitustööd selliste vältimatute tööde hulka ei kuulu.

Soome ehitusvaldkonnas töötab palju välismaist tööjõudu, kellest suur osa reisib regulaarselt Tallinna ja Helsingi vahet. Kevadel pidid paljud neist pikemaks ajaks Soome jääma.

Soome ehitusettevõtete esindusorganisatsioon Rakennusteollisuus RT teatas juba nädal tagasi, et valmistab oma liikmesettevõtetele ette soovitust välismaise tööjõu testimiseks nii, et objektile pääseks vaid negatiivse testitulemuse ettenäitamisel.

Kui Soome valitsus otsustab reisipiirangud kehtestada, ei hakka need kehtima kohe, vaid ilmselt esmaspäevast.