Soome valitsus on täna terve päeva arutanud, milliseid karmistavaid meetmeid piiridel rakendada. Nimelt on eilse seisuga riigis tuvastatud 86 uue, kiiremalt leviva koroonaviiruse tüvega nakatunut.

„Uus viirustüvi tuleb peatada piiridel,” ütles Soome pere- ja sotsiaalteenuste minister Krista Kiuru pressikonverentsil.

„Meie eesmärk on vähendada sisse- ja väljarännet, et tervisetöötajad saaksid testida piiridel kõiki," lisas siseminister Maria Ohisalo. Piiridel testi andmine muutub kohustuslikuks.

Edaspidi tohivad Soome sisse rännata vaid kaubavedajad, tervishoiutöötajad, diplomaadid ja meedia, vahendab Helsingin Sanomat. Tõendatud perekondlikel põhjustel on sisseränne samuti lubatud. „Otsus ei mõjuta kellegi põhiõigust riigist lahkuda ega soomlaste õigust Soome tagasi pöörduda,” ütles Ohisalo. Ohisalo kutsus soomlasi üles piiriületust vältima.

Piirivalve esindaja Tuomas Laosmaa selgitas ajakirjaniku küsimuse peale, et uued piirangud võivad nii lennu- kui praamiliiklust Eesti ja Soome vahel vähendada kuni 75 protsenti.

Eesti "kalevipojad" jäävad lõksu

Esialgsetel andmetel tähendab tänane otsus seda, et Eesti ja Soome vahel liikuvad töötajad peavad otsustama, kas nad jäävad Soome või naasevad Eestisse. Iltalehti andmetel saavad piiridel edasi-tagasi liikuda Soome kodanikud ja riigi alalised elanikud.

Soome rahvusringhääling Yle kirjutas üleeile, et ehkki Tallinna-Helsingi vahet sõitvatel laevadel sai lasta endale vabatahtlikult koroonaproovi teha, kasutas seda võimalust vaid kümnendik sõitjaid. Tõsiasi, et Soome nakatumisnäitaja 100 000 elaniku kohta on 62 ja Eestil 601, tekitab teisel pool lahte muret. Sestap täna ka piiranguid karmistati. Tänane otsus puudutab ka Eestist pärit ehitajaid.

Soome ehitusliidu juht Matti Harjuniemi ütles toona Ylele, et ongi ebatõenäoline, et inimesed laseksid endale laevadel vabatahtlikult koroonaproovi teha, sest positiivse vastuse korral peavad nad jääma töölt kõrvale ja kaotavad sissetulekut. Kui ehitajad töötaksid Soome firma all ja saaksid selle kaudu palka, hüvitataks neile haiguse tõttu töölt kõrvale jäämise aeg. Ent eesti ehitustöölised on tihti palgal n-ö välismaa firmas ja teiste seaduste järgi.

Ametlik saatkonna info
Alates 27.01.2021 kell 00:00 saavad lisaks Soome kodanikele ja elanikele Soome siseneda vaid ühiskonna toimimise ja varustuskindluse seisukohast olulist tööd tegevad isikud ja vältimatutel põhjustel reisivad.


Tööhõive- ja majandusministeerium peab nimekirja, mis määrab kindlaks need töökohad, mis on olulised ühiskonna toimimiseks või varustuskindluse tagamiseks. Nimekirjas olev kriitiline töö ei tähenda automaatselt riiki pääsemist. Tööandja peab kasutama eraldi vormi, et põhjendada, miks Soome saabuva töötaja tööülesanne on kriitiline ja et tööga ei ole võimalik viivitada. Vorm tuleb esitada Piirivalvele koos reisidokumentidega.


Soome saavad siseneda näiteks järgmised isikud või järgmistel põhjustel reisivad:

Tervisehoiu- ja päästetöötajad (sealhulgas erakorraline abi) ja eakate hooldajad oma töökohustuste täitmisel;

kaubaveo- ja logistikapersonal oma tööülesannetes;

diplomaadid, rahvusvaheliste organisatsioonide töötajad, sõjaväelased ja abiorganisatsioonide töötajad oma tööülesannete täitmisel;

rahvusvahelistel läbirääkimistel osalevate riikide esindajad ja rahvusvaheliste organisatsioonide töös osalevad isikud;

välismaiste meediaettevõtete esindajad;

Soomes asuva kinnisvara või varakorralduse tõttu reisivad;

välismaal elava Soome kodaniku pereliikmed;

vältimatutel perekondlikel põhjustel reisivad (näiteks oma lapse sünd, lähedase raske haigus, enda pulmad, suhe) või muud kaalukad isiklikud põhjused. Sugulastena käsitletakse seejuures abikaasat (sh vabaabielu), lapsi, vanemaid, vanavanemaid, st et õdesid ja vendi enam külastada ei saa;

Soomes õppimine;

Soome elamisloaga reisivad;

rahvusvahelist kaitset vajavad või muudel humanitaarsetel põhjustel reisivad isikud;

Erigrupid (nt kultuuri, spordi, ettevõtluse esindajad).


Piirangud kehtivad 30 päeva ehk kuni 25.02.2021.

Kõikide Soome sisenejate suhtes kehtib soovitus jääda 10. päevaks eneseisolatsiooni.

Piiril testitakse kõiki, v.a kaubaveo- ja logistikatöötajad