Google ähvardab, et sulgeb otsingumootori Austraalias, kui sealne valitsus otsustab edasi liikuda plaaniga sundida suuri tehnoloogiaettevõtteid maksma nende keskkondades kuvatavate uudiste eest nende tootjatele, kirjutab Financial Times.

Tegu on tehnoloogiahiiu seni kõige tugevama seisukohavõtuga, mis ettevõte on väljendanud võimaliku kohustuse osas uudissisu tootjatele selle eest maksma hakata.

Google’i Austraalia haru juht Mel Silva ütles reedel Canberras toimunud senati istungil, et selline seadus ei toimiks ja oleks täiesti ebamõistlik. Sellega eskaleerus mitu kuud kestnud tüli tehnoloogiaettevõtete ja Austraalia valitsuse vahel veelgi.

„Kui see norm saab seaduse jõu, siis pole Google’il muud valikut, kui lõpetada Austraalias teenuse pakkumine,” sõnas Silva. Samal ajal seisab nii Google, Facebook kui mitmed teised Ränioru hiiud sarnase valikuga silmitsi ka igal pool mujal maailmas, kus tururegulaatorid on hakanud otsima viise, kuidas nende monopoolset seisundit kontrolli alla saada.

Austraalia valitsus on nimetanud plaanitavat seadusmuudatust esimeseks sellesarnaseks kogu maailmas ja meediasektori jätkusuutlikkuse tagamisel vältimatuks. Seaduseelnõu näeb ette ka vahekohtu süsteemi loomist vaidluste jaoks, mis puudutavad tasusid, mis sotsiaalmeedia hiiud peavad meediamajadele maksma hakkama.

Google, kelle omandusse kuulub ka populaarne videovahenduskeskkond YouTube, on juba olnud selle seaduse kõige häälekam vastane. Ettevõttel on Austraalias hinnanguliselt üle 19 miljoni kasutaja. Arvestades, et 2020. aastal oli Austraalias 25,5 miljonit elanikku, tähendab see, et väga suur osa neist kasutab internetis midagi otsides just Google’it.

Ka Facebook on Austraalia valitsuse plaanide vastu ja ütles reedel, et blokeerib kõigil Austraalia kasutajatel võimaluse oma keskkonnas uusi postitusi teha, kui see seaduseelnõu heakskiidu saab.

Austraalia peaminister Scott Morrison noomis oma avalikus sõnavõtus Google’it, märkides reedel toimunud pressikonverentsil, et Austraalia valitsus ei allu ähvardustele. Mel Silva sõnul rikuks aga plaanitav seadusemuudatus üleüldisi interneti toimimise printsiipe.

Ka rõhutas ta, et Austraalia turult lahkumine on muidugi viimane asi, mida nad teha tahavad. „Eriti olukorras, kui on ka teisi lahendusi, kuidas me saame toetada Austraalia ajakirjandust ilma otsingumootorit kinni panemata,” märkis ta.

Nimelt käivitas Google oktoobrikuus Google News Showcase nimelise funktsiooni, mis olla osa tema koostöökavast meediagruppidega. Küll aga on Google öelnud, et programm, millega on liitunud ligi 450 partnerit üle maailma, on Austraalias pausi peal.

Samas reedel rõhutas Mel Silva, et just selle abil võiks Google jõuda omavaheliste kokkulepeteni sealsete meediamajadega.

Hääletus Austraalias plaanitava seadusemuudatuse üle peaks aset leidma lähikuudel.