"Korraga avatakse mitu kauplust erinevates Eesti linnades, kuid millal ei saa ta veel kommenteerida. Kindel on, et see juhtub veel sel aastal," ütles Lidli kommunikatsioonijuht Katrin Seppel.

Lidli logistikakeskuse avamisel ütles Lidl Latvija ja Lidl Eesti juhatuse esimees Jakob Josefsson: „Eelmine aasta oli meie jaoks märgiline - lõpetasime selle modernse hoone ehituse ja lõime Lätis üle 1200 töökoha. Ka Eestis oleme valmis uute töökohtade loomiseks. Logistikakeskuse avamine praeguse ulatusliku ülemaailmse kriisi ajal näitab meie pühendumust ja saadab kolleegidele, tulevastele klientidele ja ühiskonnale optimistliku signaali, et suudame hoolimata asjaoludest siiski edukalt tegutseda ja eesmärkideni jõuda."

Josefsson tõstis esile suurepärast meeskonnatööd ja rahvusvaheliste ekspertide kaasamist, mis aitasid logistikakeskuse valmis ehitada vaid kahe aastaga. „Riia logistikakeskuses tegevuse alustamine on Lidli tulevaste kaupluste avamise seisukohalt väga oluline verstapost - siit hakatakse igapäevaselt tarnima kaupu Lidli Läti ja hiljem ka Eesti kauplustesse, et garanteerida meie klientidele kõrgeima kvaliteediga toodete kättesaadavuse soodsaima võimaliku hinnaga," selgitas ta.

Lidl Latvija ja Lidl Eesti juhatuse liige, regionaalse müügi ja logistika direktor Maciej Urbanski rõhutas samuti 150 töötajast koosneva professionaalse meeskonna tähtsust, sest just need inimesed kindlustavad kaupade igapäevased tarned Lidli kauplustesse kahel turul, korraldavad kõik ringlussevõtuprotsessid ja kvaliteedikontrollid laos. „Meie jaoks oli ülioluline kasutada tipptasemel tehnoloogiaid, et muuta see hoone tõhusaks, ohutuks ja igapäevatöö jaoks mugavaks. Logistikakeskusel on kuus temperatuuritsooni ja üks Baltikumi suurimaid sügavkülmikuid. Samuti oleme uhked, et meil on EDGE-sertifikaat ja jätkusuutlik lähenemine hoone haldamisele," jagas Urbanski.

Riias asuva Lidli logistikakeskuse ehitas ehitusettevõte Merks vähem kui kahe aastaga. Ehitusega alustati 2018. aasta oktoobris ja see läks maksma üle 55 miljoni euro. Suuremahulise projekti elluviimist toetas üle 350 eksperdi Itaaliast, Poolast, Leedust ja teistest Euroopa riikidest. Uue logistikakeskuse kogupindala on 51 000 ruutmeetrit. Laopind moodustab sellest 45 000 ruutmeetrit, mis on võrdne kuue jalgpalliväljakuga. Ülejäänud hoone on hõivatud kontoripindadega. Keskust ümbritseva ala haljastamiseks istutas Lidl piirkonda 600 puud ja 2000 põõsast. Lisaks rajati ligi 1,5 kilomeetri pikkune tänavalõik.

EDGE-sertifikaat ja jätkusuutlikud lahendused

Logistikakeskuse ehitamisel on kasutatud jätkusuutlikke ehitusmaterjale ja keskkonnasõbralikke tehnilisi lahendusi alates soojuse taaskasutamisest kuni efektiivse veekasutuseni. Seetõttu on hoonele antud EDGE-sertifikaat, mis tõendab vähemalt 24% energia ja 27% vee kokkuhoidu. Samuti kasutab uus logistikakeskus ainult 100% taastuvat elektrit. Erilist tähelepanu pööratakse jätkusuutlikkusele - Lidli ühele põhiväärtusele. Jäätmete sorteerimisalal on neli tööstuspressi (papp, puit, värviline ja värvitu plast) materjali edasise ümbertöötlemise ettevalmistamiseks. Spetsiaalne ala on ette nähtud ka tekstiilide sorteerimiseks. Kokku sorteeritakse logistikakeskuses üle 30 jäätmeliigi. Kogu tarneahelas kasutatakse nii tavapäraseid puidust kui ka ümbertöödeldud plastist kaubaaluseid.

Kuus temperatuuritsooni

Toodete kvaliteedi säilimise ladustamise ajal tagavad kuus temperatuuritsooni (-24°C külmutatud toodetele, +1°C värsketele toodetele (näiteks piima- ja lihatooted), +4°C ja 90-95% õhuniiskust eksootilistele puu- ja köögiviljadele, +14°C puu- ja köögiviljadele, +20°C spetsiaalne ala šokolaadile, +18°C muudele toodetele), mistõttu on võimalik kõiki Lidli värskeid ja külmutatud tooteid hoiustada ohutult ühes hoones.

Kvaliteedikontroll

Kvaliteetsete ja värskete toodete tagamiseks kauplustes teostab Lidl logistikakeskuses erinevaid kontrolle. Puu- ja köögiviljadele tehakse iga tarne puhul spetsiaalne kvaliteedikontroll, samuti kontrollitakse pisteliselt pestitsiidide. Lidli standardid näevad ette, et pestitsiidide lubatud tase peab olema kolmandiku võrra madalam kui rahvusvahelised normid ning sellekohaseid analüüse teostab sõltumatu labor Saksamaal.

Uuenduslik sügavkülmik

Suurema osa logistikakeskuse soojusvarust moodustab sügavkülmkambri kõrvalsaadusena saadud ringlusse võetud soojusenergia. Töötõhususe parandamiseks madalatemperatuurilises keskkonnas on sügavkülmik varustatud uuendusliku riiulisüsteemiga. Kliimat hoiab automatiseeritud termoregulatsioon.

Kaasaegne laadimistehnika ja kilomeetritesse ulatuvad kaubaaluste riiulid

125 ühikut tehnikat võimaldab operatiivselt vastu võtta ja väljastada kaupa kokku 87 laadimisalal. Kaubaalused on paigutatud kuni 12 meetri kõrgustele riiulitele, mille kogupikkus ulatub kolme kilomeetrini.

Lidlist
Jaemüügifirma Lidl, mis on osa Schwarzi jaekontsernist, mille peakontor asub Neckarsulmis, on üks juhtivaid ettevõtteid toiduainete jaemüügisektoris Saksamaal ja Euroopas. Schwarz Grupi käive 2019. aastal oli 113,3 miljardit eurot.


Lidl on esindatud 32 riigis üle maailma ning haldab 11 200 kauplust ja enam kui 200 logistikakeskust 29 riigis üle maailma. Lidlis töötab üle 310 000 töötaja. Oma klientidele pakub Lidl kõrgeima kvaliteediga värskeid tooteid, liha- ja pagaritooteid ning tööstuskaupu madalaima hinnaga.