Eesti ametist lahkuv peaminister Jüri Ratas, Läti peaminister Krišjānis Kariņš ning Leedu president Gitanas Nausėda saatsid Euroopa Nõukogu praegusele eesistujale, Portugali peaministrile Antonio Costale kirja, kus nad nõuavad Euroopa Nõukogu otsust eraldada Rail Balticule 1,4 miljardit eurot.
Krišjanis Karinš

Balti riikide juhid kirjutavad, et kui Rail Balticule raha eraldamist ei kinnitata, siis jätavad nad ratifitseerimata Euroopa Liidu koroonafondi eellepingu, mis blokeeriks kogu koroonafondi kasutuselevõttu.
Seevastu Euroopa Parlament on seisukohal, et nii varases faasis ei tohiks raha lubada ühelegi konkreetsele projektile. “See ei vastaks tavapärastele protseduurireeglitele,” ütleb üks transpordieelarve juhtivmenetlejaid Euroopa Parlamendis, Marian-Jean Marinescu(Rumeenia, Euroopa Rahvapartei).
Gitanas Nauseda

Tegemist ei ole esimese korraga kui mõni Euroopa Liidu liikmesriik ähvardab koroonafondi blokeerida. Varasemalt ei olnud Poola ning Ungari rahul koroonafondis mainitud demokraatia- ning õigusriigi põhimõtetega, mistõttu punktide täpsemat sisu ka mõningal määral muudeti.

Euroopa Liidu koroonafondi eellepingu on praeguseks ratifitseerinud vaid kaks Euroopa Liidu liiget, Horvaatia ning Küpros.