"Soome otsus - ja et see tehti nii kiirelt ja just sellise valikuga - tuli kõigile ootamatult," nentis Tallinki juht Paavo Nõgene.

"Seni on püütud ikkagi töörännet lahti hoida, aga Soome valitsuse valiku taga on nüüd meie arusaamist mööda kaks põhjust: üks on see, et viia reisijate arv tasemele, kus Soome suudaks ise kõiki saabujaid sadamas testida. Teiseks Inglise muteerunud viirustüve pelgamine. Paradoks on siin küll see, et tänasest on lubatud otselennud Suurbritanniast ja Iirimaalt ja see tüvi võib pigem sealt riiki sisse tulla," arutles Nõgene.

Tallinki juhi sõnul oleks aga testimise poolest aga mõistlikum kui viirusekahtlusega inimesed laevagi ei pääseks ja Soome ei jõuaks.

"Me tegime pühapäeva õhtul läbi Eesti suursaadiku Soomes pöördumise Soome ministritele, et oleme Tallinkis ettevõttena valmis teatud perioodiks reisitingimuste täienduse ja lubame laeva ainult reisijad, kel on ette näidata negatiivse tulemusega piisavalt värske test. Soome lennufirma Finnairi seesugune korraldus hakkab kehtima 28. jaanuarist."

Seega kui Soome oleks sellisel moel nõus sõltumata ametipositsioonist inimesi riiki laskma, on Tallink valmis omalt poolt testimise nõude kehtestama ja inimeste testi tulemust ja vastavat sertifikaati kontrollima. Soome poolel jääks vastavalt nende enda soovile alles õigus testitulemust ka omalt poolt kontrollida. Nõgene sõnul arutatakse täna seda teemat ka ministrite ja suursaadikute vahendusel.

Kas aga Nõgene nädalavahetusel tehtud terav kommentaar Soome valitsuse otsuse teemal aitab ikka lahendusele kaasa? Nõgene viskas kommentaaris õhku mõtte, et Soomes töötavad Eesti meditsiinitöötajad võiksid järgneva kuu jooksul töötamisest keelduda ja olla niiviisi solidaarsed ehitussektoriga.

"Ehk oli sõnastus veidi ebaõnnestunud, aga mõte jääb samaks - me ei kujutaks ju ette, et meie riik keelaks mõne eluala esindajate lahkumise. Samamoodi ei peaks Soome riik piirama seda, milliste elualade esindajad on teretulnud. Võiks ikkagi lähtuda Covid testi tulemusest, mitte sellest, mis tööd täpselt keegi teeb."

Soome eelmisel reedel tehtud otsuse järgi on alates kolmapäevast, 27. jaanuarist Euroopa Liidu sisepiiril lubatud vaid Soome varustuskindluse ja ühiskonna toimimise seisukohalt vältimatu tööreisimine. Piirangud kehtivad hetkeseisuga kuni 25. veebruarini.