Vastab rahandusministeeriumi finantspoliitika osakonna kindlustuse talituse juhataja Siiri Tõniste.

Reformi detailid – kas raha tuleb korraga välja võtta, kui kaua peab lahkumisel süsteemist n-ö välja jääma jms – valis välja ja leppis kokku toonane koalitsioon kitsamas ringis.

Nõue kogu raha korraga välja võtta tuleneb ennekõike sellest, et inimesed ei hakkaks teise samba raha niisama tavakuludeks kasutama. Näiteks kui sul on vaja osta pesumasin ja pole selleks raha korraga võtta, siis ära kasuta selleks teise samba raha, vaid osta järelmaksuga.

Teise samba raha on mõeldud ikkagi pensioniks ja selle juures võiks meeles pidada, et kui inimene selle ära kulutab, on tema tulevane pension ka väiksem (tal pole teisest sambast lisa oodata ja ka tema esimese samba pension on selle võrra pisut väiksem kui inimesel, kes pole teise sambaga kunagi liitunud).

Seetõttu võikski teise samba raha ennekõike kasutada pensionieas või enne pensioniiga suurteks investeeringuteks. Soovitavalt sellisteks, mis suurendavad tulevikus tulusid või vähendavad kulusid. Samuti võib olla vajadus võtta raha kasutusele hädavajalikeks kuludeks nagu nt raske haiguse ravi vms.