Esialgu Pirakil oli hea meel, et sõber oli kingituse saatnud: kuldkõrvarõngad otse Kreekast. Küll aga avaldas talle vähem muljet, et ta peab ise kingituse saamiseks maksma ligi 30 naela maksu.

Lisatasud tulenevad uutest Brexiti-järgsetest reeglitest, mis jõustusid 1. jaanuaril. Hoolimata jõulude eel paika pandud vabakaubanduslepingust, mis lubas Suurbritannia lahkumist Euroopa Liidust sujuvamaks muuta, kehtivad uued maksud ja tasud peaaegu kõigele. Sealhulgas maksustatakse ka kingitusi, kasutatud asju, Amazonist või eBay´st ostetud tooteid ja eraisikutest müüjate kaupa.

Pärast Piraki juhtumit saatsid inimesed BBC News´ile veel sarnaseid lugusid, kurtes lisatasu üle.

1. Isegi mudelautode kollektsionäärid on hädas

Kui londonlane Sascha Grillo soovis oma mudelautode kollektsiooni täiendada ja Saksamaalt uue eksemplari tellida, siis lisades saajariigi väljale „UK" tõusis hind kohe 50 naelalt 62 peale.

„Olin šokeeritud, sest arvasin, et Brexit ei mõjuta igapäevaseid äritehinguid," kommenteerib Grillo. Ost jäigi tegemata.

Miks küsiti rohkem?

Vabakaubandusleping tähendab, et ELi ja Ühendkuningriigi vahel kaubeldavatele kaupadele ei ole kvoote ega tariife, kuid see ei tähenda et puuduksid täiendavad maksud ja kulud.

Alates 1. jaanuarist ei kuulu Ühendkuningriik enam ELi käibemaksurežiimi alla, mistõttu rakendab Ühendkuningriigi valitsus EL-i kaupadele 20% käibemaksu, selgitab advokaadibüroo Joseph A Jones & Co Solicitorsi osanik Gary Rycroft.

„Sascha puhul rakendati uut maksu siis, kui ta tellimise aknale klõpsas. Nii töötab süsteem kõigi kaupade puhul, mille väärtus on alla 135 naela," ütles Martyn James tasuta kaebuste veebisaidilt Resolver.

Ühendkuningriigi käibemaks moodustab 10 naela täiendavast 12 naelsterlingist, mida Saschal paluti maksta. Samuti võivad müüjad nõuda kõrgemaid kättetoimetamistasusid, et katta võimalikke täiendavaid dokumendikulusid või viivitusi piiril.

2. Ka kallitele disainertoodetele võib lisanduda pirakas lisatasu

IT-valdkonnas töötav Karishma Neogil, kes elab Bristolis, on nõrkus disainerite loodud käekottide vastu. Ta tellis jaanuari esimesel nädalal tellis Pariisi jaemüüjalt kaks kotti, ühe endale ja ühe kingituseks. Kokku kulus 600 naela, millele lisandus veel 25 saatmiskuluna.

Kui kaup saabus, siis küsiti naiselt lisaks 123 naela. „Mul polnud aimugi, et nii läheb. Müüja kodulehel täiendavat kulu ei olnud mainitud," kommenteeris IT-spetsialist.

Miks temalt küsiti rohkem?

Nagu Sascha autode puhul, nõuti tõenäoliselt ka Karishmalt käibemaksu. Kuid kuna naise aksessuarid olid väärt rohkem kui 135 naela, ei küsitud temalt kohe ostmise ajal lisatasu. Seega kui ostetakse kallemaid esemeid rakendatakse käibemaks alles tootete ostjani jõudes.

Raamatupidamisettevõtte UHY Hacker Youngi töötaja Michelle Dale kommenteeris, et teine võimalus on see, et Karishmalt võeti tollimaks.

Seaduse järgi kui Ühendkuningriigi kodanik ostab midagi EL´st, siis vabakaubanduslepingu järgi tollimakse maksma ei pea. Kuigi Karishma kotid tulid küll Pariisi müüjalt, ei pruugi need olla valmistatud prantsuse materjalidest, isegi mitte Prantsusmaal.

Siin tuleb olla päritolureeglite detailides tähelepanelik. Peab ka silmas pidama, et need reeglid kehtivad ainult kaupadele, mille väärtus ulatub üle 135 naela ning mis saabuvad väljaspool EL´i.

Sarnaste lugude kohta saab rohkem lugeda siit.