Nüüdsest on Schengeni ala sisepiiri kaudu Soome sisenemine lubatud vaid Soome ühiskonna toimimise ja varustuskindluse seisukohalt vältimatutele töötajatele, kirjutab Helsingin Uutiset.

Pühapäeval, 24. jaanuaril saabus Helsingi sadamate kaudu Soome 4815 inimest ja esmaspäeval, 25. jaanuaril 3782 inimest, teatas Soome lahe merepiirivalve abiülem Mikko Simola.

Peale Läänesadama saabutakse Helsingisse veel Katajanokka ja Vuosaari sadama kaudu.

„Liikluses Läänesadamasse oli oodatult selge tipp eriti teisipäeval, 26. jaanuaril, just enne piiri ületava liikluse piiramist puudutava otsuse jõustumist. Märkimisväärne osa Eestist tulnutest oli liikvel autoga. Koroonaaja tavapärane reisijate liikluse hulk Helsingi sadamas ainult Soome saabuvas liikluses on viimastel nädalatel olnud umbes 17 000–20 000 isikut nädala kohta,” ütles Simola.

Helsingi linna tervishoiuteenuste juht Leena Turpeinen ütles, et Helsingi sadamates olevate Helsingi linna tervishoiualaste nõuandepunktide kaudu on viimastel päevadel koroonaviiruse proove andma läinud vähe inimesi. Koroonaproovi andmine on reisijatele tasuta.

„Selle nädala esmaspäeval ja teisipäeval suundus sadamate tervishoiualaste nõuandepunktide kaudu proovi andma vaid üksikuid inimesi ehk alla kümne inimese sadama kohta päevas,” ütles Turpeinen.

„Lisaks oleme teinud üksikuid sõelkontrolle sadamates ja võtnud proove laevareisi ajal. Viimati olime kaasas Eestist tulevatel laevadel reedel ja laupäeval, 22.-23. jaanuaril, testides osalemise protsent oli 16,6,” lisas Turpeinen.

Reisija saab analüüsi tulemuse teada keskmiselt umbes 15 tunniga, aga kindlasti vähem kui ööpäevaga.

„Analüüsi tulemus tuleb tekstisõnumina. Kui see on positiivne, võetakse epidemioloogilise tegevuse osakonnast kohe inimesega ühendust, küsitakse enesetunde kohta ja antakse juhised enese isoleerimiseks. Peale selle alustatakse jälitamistööd ehk otsitakse neid, kellega kõnealune nakatunu on võinud kokku puutuda, nendega võetakse ühendust ja nad pannakse karantiini,” rääkis Turpeinen.

Täna hommikul oli Helsingi Läänesadamas veel umbes 15 juhtumit, kus isiku Soome sisenemise eeldused oli ebaselged. Piirivalvurid uurisid nende kohta näiteks seda, kas nad lähevad Soome tegema sellist tööd, mis on ühiskonna ja varustuskindluse seisukohast vältimatu.

„Kui riiki sisenemise eeldused pole täidetud, saadetakse nad riigist välja,” ütles Simola.

Eestist saabus Soome laev ka täna kella 00.30 ajal ehk pool tundi pärast riiki sisenemise reeglite karmistamist.

„Piirivalveameti personal oli ka Tallinna sadamas informeerimas Soome sõita tahtvaid reisijaid 27. jaanuaril toimuvast riiki sisenemise piirangute karmistamisest. Eile õhtul muutis 43 Soome sõita tahtnud inimest meie informeerimise tulemusena oma reisiplaane,” ütles Simola.