Vähem poliitikat

Facebook üle maailma peatab oma platvormil poliitiliste gruppide algoritmipõhised soovitused ja Zuckerbergi sõnul tema meeskond uurib, kuidas uudisvoos vähendada ka poliitilist sisu.

"Inimesed ei taha, et poliitika ja võitlus võtaksid üle nende platvormi kasutuskogemuse," ütles Zuckerberg investoritele. "Keskendume veelgi enam sellele, et olla jõud inimeste lähendamiseks," lisas ta.

Enne 2020. aasta valimisi teatas Facebook, et peatab parteiliste rühmade soovitused USA kasutajatele, kuid hiljutine aruanne näitas, et kasutajad ikka suunati platvormi algoritmide kaudu veel jaanuari alguses regulaarselt poliitilistesse rühmadesse edasi.

Pärast raportit saatis Massachusettsi demokraatide senaator Ed Markey Facebookile kirja, milles nõudis vastuseid, miks platvorm oma lubadusi ei täitnud. "Facebooki süsteem, mis soovitab poliitilisi gruppe, kujutab tõsist ohtu Ameerika demokraatiale ja avalikule julgeolekule," ütles Markey.

Facebooki kasum kasvas, maine langes

Facebooki värske kasumiaruanne näitas 33% kasvu, vaatamata raskele aastale, mis mahutas endasse ära nii reklaamijate boikoti, monopolivastaste aktsioonide tõusu kui ka sisulisi mõõdukuse probleeme ja see kõik seoses 2020. aasta presidendivalimistega.

"Praegu tundub Facebook puutumatu," kommenteeris Tamara Littleton, sotsiaalmeediaagentuuri The Social Element analüütik ja tegevjuht. "Kuid tõsiasi on: Facebook on kahjustanud oma mainet, järjekindlalt seades kasumi ette kõigest muust."

Aruandele lisatud avalduses ütles Facebooki finantsjuht, et ettevõte sai vaatamata pandeemiale kasu veebikaubandusest, samuti nihkus tarbijate nõudlus toodetest eemale ja hoopis teenuste poole.

Kuigi finantsjuht märkis, et vaatamata kasvule on Facebookil jätkuvalt raskusi, sealhulgas pandeemiast tingitud majanduslik mõju ja pidevalt arenev sotsiaalmeedia regulatsioonimaastik.

2020. aastal esitasid võimud suurte tehnoloogiaettevõtete vastu hagi, sealhulgas kauaoodatud föderaalse kaubanduskomisjoni ja 48 osariigi poolt Facebooki vastu esitatud süüdistused, milles sotsiaalmeedia hiiglasele pandi süüks oma võimu kuritarvitamist suhtlusvõrgustikes, et väiksemaid konkurente kokku suruda. Samuti Facebooki süüdistati meetmete otsimises, mis võiks tekitada sellistele sotsiaalmeediakanalitele nagu Instagram ja WhatsApp kõrvalfirmasid.