Töötasu toetust makstakse ettevõtetele, kelle tegevus on seoses COVID-19 tõrjeks kehtestatud piirangutega märkimisväärselt häiritud. Toetust makstakse perioodil 28.12.2020 – 31.01.2021 kehtinud piirangute eest, selle suuruseks on ettevõtte pooleteise kuu palgakulu ning FIEde puhul 1,5 kordne alampalk.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiige sõnul on piirangutega koos kehtestatud töötasu toetuse maksmine vajalik, kuna piirangud mõjutavad otseselt ettevõtjate tegutsemisvõimalusi. „Töötasu toetusega väldime laiaulatuslikke koondamisi, säilitame inimestele sotsiaalsed garantiid ning leibkondade majandusliku toimetuleku olukorras, kus piirangute tõttu ei ole võimalik töötajatele osaliselt või täielikult tööd pakkuda. Seetõttu oleme otsustanud pikendada töötasu toetuse maksmist veel kahe nädala võrra.“

Jätkuvalt saavad toetust taotleda ettevõtted ja FIE-d, kes tegutsevad näiteks majutuse, toidu ja joogi serveerimise, sanatooriumite ja ravitegevuse, hasartmängude ja kihlvedude korraldamise, kultuuri ja sporditegevuse, koolituse ning lõbustuse ja vabaajategevuste valdkondades. Toetuse saajad peavad olema registreeritud majandustegevuse registris kindlate põhitegevusala (EMTAK) koodidega. Toetust makstakse ettevõtjatele vähese tähtsusega abina.

Muudatused puudutavad Harju maakonnas hinnanguliselt 1100 ettevõtet, kus on vähemalt üks töötaja, Ida-Viru maakonnas aga ligikaudu 400 ettevõtet. Samuti kuulub muudatuste sihtrühma 1393 FIE-t, neist Harju maakonnas 1271 ja Ida-Viru maakonnas 122. Maksu- ja tolliameti andmetel mõjutab muudatus ligikaudu 12 800 töötajat Harjumaal ning 1700 töötajat Ida-Virumaal.

Muudatuse kulu on 8 miljonit eurot, sellest 7,6 kaetakse töötuskindlustuse vahenditest ning FIE-de toetusmeetme kulu 0,4 miljonit eraldatakse Vabariigi Valitsuse reservist. Koos 2020. aasta detsembris kehtestatud töötasu toetusega on toetuse kogusumma 24 miljonit eurot.

Toetust saab taotleda 01.02-28.02 Eesti Töötukassa iseteeninduses.