Pea kõik suurimad aktsiatega kauplemise teenust pakkuvad internetiteenused lõpetasid eile Gamestopi aktsiate müümise. Otsus ajas harja punaseks paljudel amatöörspekulantidel, kuid ka mitmel USA poliitikul, kes lubasid korraldada põhjaliku uurimise.

Otsuse tagamaad on iseenesest lihtsad. Kuna veebimaaklerite ostutehingud ei toimu koheselt, vaid mõnepäevase viitega, siis peavad nad kasutajate ostutehingute kindlustamiseks iga ostu korral kõrvale panema mingi summa raha. Tavaliselt ei ole see neile probleem, kuid Gamestopi-maania on sütitanud nii suure koguse amatöörkauplejaid, et RobinHoodi ja eToro-laadsetel platvormidel pole tehingute toimumise tagamiseks lihtsalt piisavalt reserve.

Gamestopi osakutega kauplemise peatamine viis ka olukorrani, mida veel mõni nädal tagasi peeti võimatuks. Ühele poole rindejoont sattusid üks Trumpi-meelsemaid senaatoreid Ted Cruz ning demokraatide vasaktiiba esindavad Bernie Sanders ja Alexandra Ocasio-Cortez. Cruz jagas lausa Ocasio-Cortezi Twitteri-postitust kommentaariga “nõustun täielikult”.


Ameeriklaste viha finantsärimeeste vastu ilmestab hästi möödunud aastal demokraatide presidendikandidaadiks pürginud Bernie Sandersi repliik, et Wall Streeti ärimudel on pettus:
Veebiplatvormid on siiski lubanud, et lähiajal Gamestopi aktsiatega kauplemise võimalus taastatakse. Financial Times vahendab, et veebimaakler RobinHood on viimase päeva jooksul kaasanud investoritelt ning laenanud rohkem kui miljard dollarit, mida plaanitakse kasutada ülipopulaarsete aktsiate ostmise ettemaksuna.
Kasutajate viha leevendamiseks on ilmselt siiski juba hilja. Internetis levivad arvamused, et veebimaaklerid esindavad Wall Streeti suurärimeeste huve ning kõik eelnevalt mainitud poliitikud lubavad riiklikku juurdlust aktsiaostu takistamise seaduslikkuse osas.