LHV foorumis kaeveldakse, et miks ei lasta Gamestopi aktsiaga tehinguid teha.

LHV selgitab juhtunut

Viimastel kauplemispäevadel on palju küsimusi tekitanud LHV välismaakleri seatud piirangud GME ja teiste aktsiate ostmisel. Selgitame järgnevalt lühidalt, miks need tekkinud on, teatas pank.

Kuivõrd LHV on otseliige ainult Balti börsidel, siis välisturgudel tehingute tegemiseks kasutame teiste maaklerfirmade teenuseid. Seetõttu sõltume üsna palju nende seatud piirangutest kaubeldavatele väärtpaberitele.

Piirangute puhul käib jutt aktsiatest, mille vastu on väikeinvestoritel tohutu ostuhuvi, et ajada aktsiahinnad lühikeseksmüüjate arvelt ülikõrgeks.

27.01.2021 esines meie USA turgudel kasutaval välismaakleril tehnilisi tõrkeid GME aktsiaorderite töötlemisel alates börsi avanemisest kuni kella 20.38-ni. Otsustasime tõrgete ajaks peatada GME aktsiate ostuorderite lubamise ning avasime selle esimesel võimalusel pärast tõrgete lahenemist.

28.01.2021 piiras LHV välismaakler meile teadaolevalt oma juhatuse otsusest tulenevalt GME, KOSS ja JNE ostuorderite töötlemise. Müügiorderite edastamist ei piiratud ja LHV klientidel oli võimalik oma positsioonidest soovi korral väljuda.

LHV ei saa välismaaklerile ette kirjutada, mida ta tegema peab

LHV-l ei ole võimalik kahjuks oma välismaakleritele ette kirjutada, milliseid instrumente nad peavad millises mahus pakkuma. Samas ei ole me kindlasti olukorraga rahul ning otsime lisaselgitusi, lahendusi. On ka meie soov pakkuda oma klientidele võimalikult laia väärtpaberite valikut.

Jälgime olukorda aktiivselt, ja juhul kui LHV välismaakler taasavab GME ostuorderite edastamise, siis avame selle kohe ka LHV klientidele.

Meie praegune välismaakler põhjendas instrumendi ostupiirangut juhatuse otsusega. Täpsemaid põhjendusi meil ei ole, kuid me võime aimata, et maakler ei taha lubada jaeklientidel osta instrumenti, mille puhul on oht, et instrumendi turuhind on ajutiselt "üles pumbatud" ning mis varem või hiljem kukub allapoole. Näiteks 28.01.2021 turu alguses GME-d ostnud kliendi positsioon oleks kauplemispäeva lõpus olnud 44% väiksema väärtusega. Kas ja kui legaalsed sellised piirangud on, selgub peagi USA järelevalveasutuste juurdluse tulemusel.

Välismaaklerid kardavad, kas tehingud suudetakse ära arveldada

Mitu välismaaklerit on toonud välja murekohti turuinfrastruktuuri stabiilsuse pärast (tehinguid arveldavate asutuste finantsstabiilsuse). Kui antud aktsiate kauplemine ohustab üldist turustabiilsust, siis võiks piiranguid lugeda põhjendatuks.

LHV-l on lõpusirgel läbirääkimised uue välismaakleri leidmiseks, et USA turgudel kaubelda. Meile teadaolevalt ei ole uus koostööpartner sarnaseid piiranguid kehtestanud.

Swedbank: kasutage Gamestopi puhul limiithinnaga tehingukorraldusi
Swedbanki kaudu saab Gamestopi aktsiaid nii osta kui müüa, kuid meeletu koormuse kasvu tõttu on süsteemid ülekoormatud ja esineb viivitusi orderite tühistamise ja orderi staatuse kuvamisega, ütles Swedbank Marketsi vanemspetsialist Meelis Maasik.


Orderite edastamise kiirus börsile ei ole häiritud. Soovitame kasutada kindlasti limiitihinnaga ordereid kuna liikumised on päeva sees 50-200++% ja rohkem, siis kliendi planeeritud investeering aktsiasse võib kasvada loodetud summa asemel 1-3 korda.