See oli ka viimane aasta, mil Taiwani majanduskasv edestas hiiglasliku naabri oma. Ja nii kuni 2020. aastani.

Esimest korda 30 aasta jooksul kasvas Taiwani sisemajanduse koguprodukt tõenäoliselt kiiremini kui Hiina SKP. Põhjuseks võib pidada varajast viiruse kontrolli alla saamist ja suurepäraseid eksporditulemusi. Ametlikud andmed reede kohta näitavad, et SKP kasvas eelmisel aastal 2,55% vastavalt Bloombergi majandusteadlaste uuringu mediaanhinnangule, võrreldes Hiina 2,3% tõusuga.

Taiwan suutis vältida rangeid sulgemisi ja piiranguid, mis viisid enamike teiste riikide majandused eelmisel aastal paigalseisu olekusse. Kui mõned erandid välja arvata, jäid Taiwani ettevõtted, kontorid ja koolid aastaringselt avatuks ning siseriiklike reiside buum oli nii suur, sest inimesed otsustasid pigem kodus puhata kui välismaale suunduda.

Saare suurimad tehnoloogiaettevõtted, nagu Taiwani Semiconductor Manufacturing Co. ja Hon Hai Precision Industry Co., on samuti tugevalt tõusnud 5G nutitelefonide, elektrisõidukite ja suure jõudlusega serveriseadmete globaalse nõudluse kõrval. Taiwani kaheksa suurimat tehnoloogiaettevõtet plaanivad varsti teatada eelmise aasta rekordilähedaste kasumite kohta.

Hongkongi majandusteadlase Gary Ng sõnul moodustas eksport 2020. aastal umbes 60% SKP kasvust. Ja tundub, et aeglustumist pole niipea kuigi palju märgata. Välismaiste saadetiste laienemine toimus vaatamata sellele, et valuuta kasvas eelmisel aastal USA dollari suhtes üle 5%, mis on suurim kasum pärast 2017. aastat.

Sellegipoolest on Taiwani võit Hiina üle tõenäoliselt lühiajaline. Suuruselt teine majandus maailmas taastus pandeemiaeelsele tasemele pärast seda, kui Peking suutis Covid-19 kontrolli alla saada ja suurendada investeerimist.