Euroopa Liit avalikustas lepingu, et toetada oma väidet, et AstraZeneca ei täida omale võetud kohustusi, vahendab BBC News.

Vaata lähemalt SIIT.

Paljud avalikustatud lepingu osad on siiski kinni kaetud, et kaitsta tundlikku informatsiooni.

Lepingus on vaidlusalune väljend „best reasonable effort” (umbes „parim mõistlik jõupingutus”).

„...AstraZeneca kohustub tegema oma Parimaid Mõistlikke Jõupingutusi (nagu defineeritakse allpool), et luua võimekus toota 300 miljonit doosi vaktsiini...” öeldakse lepingus.

„On olemas siduvad tellimused ja leping on kristallselge,” väitis Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen täna hommikul raadiointervjuus. „”Parim jõupingutus” kehtis, kui oli veel ebaselge, kas nad suudavad vaktsiini välja arendada. See aeg on möödas. Vaktsiin on olemas. AstraZeneca on selles lepingus samuti meile selgelt kinnitanud, et ükski teine kohustus ei takista lepingu täitmist.”

AstraZeneca toodab vaktsiini ka Suurbritannia tehastes ja lepingu täitmisega Suurbritanniaga ei ole probleeme olnud.

Euroopa Liidu ametnike sõnul on AstraZenecal palutud saata Suurbritannias toodetud doose ka Euroopa mandrile, et puudujääk katta, aga ettevõte teatas kolmapäeval, et seda takistab leping Suurbritanniaga.

Von der Leyen kinnitas aga, et Euroopa Liidu lepingus AstraZenecaga nimetatakse kaht Suurbritannia tehast kui Euroopa Liidu jaoks vaktsiini tootmise kohta.