Läinud aasta novembris kirjutas Ärileht kurioossest juhtumist, kus pank peatas ülekande, kuna makseselgitusse oli lisatud “African party”. Toona toimus Tartus asuvas MTÜ Rahvusvaheline Majas Aafrika kultuuri tutvustav üritus, kus osalejatel paluti üle kanda tasu 5 eurot. Tegemist oli kõigest peol osalejaga, kes maksis osalustasu.

Detsembris leidis aset juhtum, kus noor tüdruk pakkus järeleaitamistunde kahele Süüriast pärit õpilasele. Järelaitamist palunud perekond sooritas makse tüdruku emale ja tüdruku ema omakorda lapse LHV kontole. Pangaülekannet sooritades kirjutas ema selgitusse laste nimed, keda tema tütar aitas. Seejärel võttis LHV pank konto omanikuga ühendust ning palus selgitust, mis eesmärgil antud tehing toimus. Kui konto omanikule tundus antud vahejuhtum rassistlikuna, siis pank seda nii ei näe.

LHV panga kommunikatsioonijuhi Priit Rumi sõnul on tavapärane, et klientidelt küsitakse selgitusi ja selles ei tohiks näha midagi negatiivset. “Kui selgitus on piisav, siis sellised maksed vabastatakse ja kliendid ei pea muretsema,” lisas ta.

Rum põhjendas, et tehingute jälgimist teostatakse erinevatel eesmärkidel, näiteks rahapesu tõkestamine, terrorismi rahastamise tõkestamine või rahvusvahelised finantssanktsioonid. Sellest tulenevalt on tarbeks kasutusele võetud erinevad reeglid.

“Osad reeglid võivad kinni pidada ka juba väga väikese väärtusega makseid, näiteks sanktsioonide korral ei ole summa suurus määrav,” kirjeldas Rum.

Vastavalt erinevatele globaalsetele reeglitele on pankadel nii Eestis kui mujal kohustus makseid ka reaalajas jälgida ning veenduda, et nende vahendusel ei tehta kahtlasi tehinguid. Üldjuhul ei ole peatatud maksed seotud rahapesu temaatikaga. Süsteem otsib maksete seast teatud märksõnu ja muid kahtlastele tehingutele viitavaid näitajaid. Enamikes pankades kontrollitakse kõiki makseid olenemata summast.

Swedbanki meediajuhi Karin Laurima sõnul peaks maksete kiiremaks töötlemiseks ja sihtkohta jõudmiseks makse selgitus täpselt ja üheselt arusaadavalt kirjeldama kaupa või teenust, mille eest makse sooritatakse. “Vastasel juhul võidakse makse tagastada või selguse saamiseni peatada,” kirjeldab ta.

Siiski tõi Laurima välja, et sobimatute sõnade alla võivad liigituda näiteks viited ebaseaduslikele kaupadele, teenustele või tegevustele. “Sanktsioonide kontrolli puhul võib lisaks konkreetsete sanktsioneeritud isikute nimede kontrollile olla täiendava kontrolli aluseks näiteks geograafiliste piirkondade või asulate nimed, viited mingitele spetsiifilistele kaupadele või teenustele ja palju muud,” lisas ta.