Läinud aasta juulis Tallinnas toimunud kohtumise põhjused peituvad Äripäeva allikate teada vanal, Ukrainas viis aastat tagasi alguse saanud äritülil, mille tõttu sattus Tederi äri Ukraina toonase presidendi Pjotr Porošenko sõprade lämmatavasse haardesse.

Kuna Teder oli selle lahendamiseks otsinud abi kõikjalt, kus ta oli saanud – käinud läbi Suurbritannia kohtu, Eesti ja Ukraina presidentide jutul –, siis hakkas ärimehel lõpuks hargnema mõte, kuidas võiks tüli võiks lahendada Ameerika Ühendriikides ning Äripäeva andmetel ta just sel põhjusel ka Louis Freeh' ja Londonis elava investeerimispankuri Ragnar Meiterniga kohtuski.

Loe lähemalt Äripäevast.

Eesti Ekspress kirjutas eile, et hommikul Tallinna ringkonnakohtus Hillar Tederi vahi alt vabastamise arutelul ilmnes uusi, seni avalikustamata detaile.

Nimelt selgus kohtuistungi käigus, et rahandusministri Martin Helme (EKRE) nõunik Kersti Kracht (EKRE) korraldas Hillar Tederi kohtumise Ameerika advokaadi Loius Freeh ja tema kaaslase Ragnar Meiterniga. Kohtumise eesmärgist, kohast ja ajast kohtuistungil ei räägitud.

Kuna see kohtumine on toodud prokuratuuri poolt kahtlustuses konkreetselt välja, siis peab uurimine seda kohtumist kuritegude osaks. Kuidas ja miks? Kui Ekspress seda pärast istungit juhtivalt riigiprokurörilt Taavi Pernilt küsis, jättis ta vastamata.

Äripäeva väitel soovib prokuratuur selle näitega ilmestada Krachti ja Tederi tihedaid suhteid ning üksteise huvide eest hoolitsemist.