Tallinna Vesi on juba rohkem kui kümme aastat olnud tuntud kui Balti börsi üks parimaid dividendimaksjaid. Mis firma on United Utilities, kes siin aastaid kopsakaid dividende tasku pistis ning kui palju nad täpselt enda Tallinna Vee investeeringuga teenisid?

United Utilities ise tegeleb veeäriga Põhja-Inglismaal. Muuhulgas kuuluvad nende klientide hulka ka pea kõik Manchesteri ning Liverpooli elanikud. Kokku pakuvad nad Põhja-Inglismaal veeteenust rohkem kui seitsmele miljonile elanikule.

United Utilities omandas 50,4% osaluse Tallinna Vees juba 2001. aastal, makstes selle eest umbkaudu 85 miljonit eurot. 2002. aastal börsile minnes vähenes brittide osalus 35,3 protsendini. Britid saidki enda investeeringult iga-aastaselt dividende. Kui palju nad 18 aastaga vaid dividendidest teenisid?

Parimal aastal teeniti koguni üle 10 miljoni euro dividende. Kusjuures kõrgeima dividendimaksega aastal – keset majanduskriisi – maksis Tallinna Vesi aktsionäridele dividende pea poolteist korda rohkem, kui oli nende kasum! 18 aastaga kokku õnnestus brittidel tasku pista veidi üle 93 miljoni euro. See tähendab, et esialgne investeering teeniti tagasi juba vaid dividendimaksetest.

Kuna eilsest müügileppest teenib United Utilities veel 100,3 miljonit eurot, siis võib öelda, et 18-aastane investeering teenis neile umbkaudu 108 miljonit eurot. Muidugi ei arvesta see number investeeringuperioodi jooksul toimunud inflatsiooni, kuid siiski, tsiteerides ühte endist ministrit: “Pole paha!”.