Tegu on haruldase juhtumiga USA-s, kus McKinsey ettevõte võetakse tõsiselt vastutusele oma tegude eest, kirjutab New York Times.

Aastakümnete jooksul on konsultatsioonifirma suutnud vältida suuremat juriidilist vastutust oma võtmeklientide – sealhulgas energiaettevõtte Enron ja Šveitsi tegevuse lõpetanud riikliku lennufirma Swissair – põrumiste eest. See pole ka McKinsey esimene kurioosne juhtum: viimane oli 2019. aastal, kus nad sattusid Lõuna-Aafrikas kohaliku valitsuse poolt juhitud elektriettevõtte korruptsiooniskandaali keskele.

Allikate sõnul on firma jõudnud kokkuleppele tervelt 47 osariigi peaprokuröriga. Kokkuleppele jõuti pärast seda, kui kohtumenetluse käigus leiti hulk dokumente, mis näitasid, kuidas McKinsey opioidikriisi süvenemisele kaasa aitas.

USA-s lahvatanud ravimiskandaali ajal konsulteerisid nad kohalikku ravimifirmat Purdue Pharmat ja nõustamine oli suunatud ravimitootja valuvaigisti (OxyContin) müügi suurendamisele. Tegu on nendesamade opioididega, mis on viimase kahe aastakümne jooksul põhjustanud enam kui 450 000 inimese surma.

McKinsey ulatuslik töö ravimitootjaga hõlmas soovitusi keskenduda suurtes annustes tablettide kasumlikule müümisele. Dokumendid näitavad, et konsulteerimist jätkati isegi pärast seda, kui ravimitootja tunnistas end 2007. aastal süüdi.

Süüdistuse järgi nad eksitasid arste ja ravimiametit OxyContini riskide osas. McKinsey soovitas Purdue Pharmal teha koostööd teiste opioidide tootjatega, et pääseda toidu- ja ravimiameti valvsa pilgu alt. Mullu detsembris vabandas konsultatsioonifirma aga juba avalikult opioidikriisi panustamise eest.

„Oma tegevusele opioidikriisi ajal tagasi vaadates mõistame, et me piisavalt ei teadvustanud kogukondades levivat epideemiat ega opioidide kuritarvitamise ja sõltuvuse kohutavat mõju miljonitele peredele kogu riigis," ütles ettevõte. Firma muutis hiljem oma avaldust, asendades seal „kuritarvitamine" sõnaga „väärkasutamine".

Konsultatsioonifirma lõpuks siiski ei tunnistanudki oma süüd, kuid nõustus kohtuotsusega, mis edaspidi piirab nende tööd sõltuvusainetega. Osariigid kasutavad nende poolt makstavat kahjutasu – millest 478 miljonit dollarit tuleb tasuda 60 päeva jooksul – opioididega seotud ennetus- ja taastusravi programmide jaoks.

See on suuruselt teine summa, mis laekub osariikidele pärast seda, kui Purdue Pharma ise nõustus mullu oktoobris maksma kahjutasuna 8,3 miljardit dollarit ja tunnistama end süüdi föderaalsetes kriminaalsüüdistustes OxyContini turustamise eest. Ravimitootja kuulutas lõpuks välja ka pankroti.