Ärileht avaldab seakasvatajate vastulause endisele ministrile muutmata kujul.

Avalik vastulause endisele maaeluministrile Arvo Allerile

Hea Arvo

Meil on sigadega suured kogemused. Sellest hoolimata paneb Sinu vastuseis seakasvatusele meid väga imestama. Oleme sigu kasvatanud ja põllumajandust edendanud juba väga kaua ning meie arvates on see aumeeste äri.

Tore muidugi, et nii Sinu kui ka seakasvatajate arvates tähendab turumajandus võrdseid tingimusi kõigile. Miks Sa ei pea sellest põhimõttest kinni? Miks Sa kahjustasid ministrina Eesti põllumeeste konkurentsivõimet?

Kui me käisime mullu septembris Sinu jutul, olid naabrid Läti ja Leedu oma seakasvatajatele erakorralist toetust Covidi kahjudega toime tulemiseks juba mitmeid kordi maksnud. Meie pole saanud sentigi, mistõttu ei saa me oma naabritega võistelda turutingimustel. Oleme mudas. Võibolla sa arvad, et sigadega peabki nii olema.

Kuid lätlased ja leedulased suutsid pooleteise kuu jooksul Euroopa Liidult loa taotleda ja toetused oma seakasvatajatele välja maksta. Sina aga ei liigutanud lillegi. Sa räägid, et asja aina uuriti ja jälgiti. Miks siis tulemust näha pole?

Sa väitsid meile, et Euroopa Liidu reeglid võimaldavad ühele põllumajandusfirmale maksta toetust kuni 100 000 eurot. Küsisime Euroopa Komisjonilt järele ja meile vastati, et toetus võib olla kaks korda suurem – 200 000 eurot. Kärbsed pole seakasvatajatele võõrad, kuid kärbeste pähe ajamine pole sugugi õige tegu.

Päris käed rüpes Sa muidugi ei istunud. Kohe pärast seda, kui peaminister avaldas valitsuse tagasiastumise, andsid Sa sigadele mõeldud aretustoetusrahast 58% hoopis lehmade aretustoetuseks, vähendasid sellega sigade aretustoestust 1,3 miljoni euro võrra. Tagasi astumisest teatanud valitsus ei tohiks enam suuri otsuseid teha, kuid selle asjaga oli Sul nagu tuli takus.

Piimalehmandus kannatab samuti, kuid neil pole sügavat kriisi. Seakasvatus seevastu hulbib lähiajaloo suurimas hädas, mis võib saatuslikuks saada kogu rahvuslikule tootmissuunale.

Sinu poolt esile kutsutud sigade ja lehmade võitlus raha pärast mõjub päris elu taustal nii groteskselt, et võiks sobida meelelahutusärisse. Publik saaks nalja. Kuid põllumajandussektor saab kogu intriigist ainult kahju: inimeste pahameel ja sigade kisa.

Oma otsustega oled ministrina teinud suurt kahju. Palume, et Sa nüüd vähemalt oma sõnadega meie ja enda suhtes õiglane oleksid.

Eesti Tõusigade Aretusühistu