Sel ajal kui Apple'i tarnijad vähemalt pakuvad töötajatele järgmisel nädalal algava puhkuse tööajaks lisatasusid, teised Hiina eksportijad on ületöö põhjuseks lihtsalt osutanud tellimuste mahtude kasvamisele ja reisipiirangutele, mis nende arvates häirivad riigi kõige olulisemat uue aasta festivali. Lisatasust pole juttugi.

"Sel aastal on tööle jäänud rohkem töötajaid kui varem," ütles Guangdongi provintsis Apple tarnija heaks töötav Dan Peng. "Tasu lisatöö ja ületundide eest on väga ahvatlev ning tellimusi on palju."

Kuigi ettevõtted pakuvad töötajatele tavaliselt rahalist stiimulit riigipühade ajal töötamiseks, on ülemaailmse pandeemia ajal Hiina elektroonika ja kodutarvete nõudluse kiire kasv tekitanud täiendavat survet riigi tootmistööjõule.

Hiina ekspordibuumi on toetanud tugev nõudlus USA-s ja Euroopas. 2020. aasta viimase kolme kuu jooksul Hiinas registreeriti ekspordi kahekordne kasv, kuigi konteinerite puudus ülemaailmses laevanduses on tõstnud veotariife.

Töötajad on paigal püsinud ka riigi püüdluse tõttu piirata reisimist Hiina uue aasta perioodil. Tavaliselt naasevad kevadfestivali puhkuse ajaks kümned miljonid võõrtöötajad koju, et seda koos perega tähistada, kuid sel aastal transpordiministeerium prognoosis 1,15 miljardit reisi, võrreldes 2019. aasta 3 miljardiga.

Guangzhou mööblitootja juht Lily Qiu ütles, et peaaegu kõik tema vabriku töötajad olid jäänud, sest kartsid oma töö kaotada kui nad ei naase pärast vaheaega piisavalt kiiresti tööle. Ta lisas, et välistellimused olid eelmise aastaga võrreldes 20 protsenti tõusnud.

Cheng Xi, kes juhib käekotte valmistavat tehast, aga lubas oma töötajatel koju minna nädal varem kui eelmisel aastal. "Kohalik tööturg on peaaegu tühi," ütles ta. "Ma saan oma USA klientidelt päringuid ja uusi tellimusi iga päev, kuid mul pole tehases ühtegi töötajat, kes nende tellimuste kallale asuks."