Ragnar Nurkse Instituudi Cosmolocalism uurimisrühma kuuluv Kaire Holts tegi 2020. aasta vältel süvaintervjuusid nii toidukullerite, äpitaksojuhtide kui ka tööampsutajatega, kelle ühine nimetaja on asjaolu, et tööülesanded leitakse veebiplatvormi või mobiiliäpi vahendusel.

"Mind huvitas, miks ja kui tihti inimesed sellist tööd teevad, millised on töötingimused, millega ollakse rahul ja millega mitte ning mis tulevikuplaanid neil on," kirjeldas Holts lähtekohta.

Ületöötamine ja alatasustamine

Esimesena toob ta välja asjaolu, et Eesti platvormitöötajad on kurnatud ja ohtlikult väsinud. "Paljud kullerid ja taksojuhid teevad päevas kümme kuni kaksteist tundi tööd. Need, kes teevad platvormitööd poole kohaga, on sageli põhikohaga kuskil mujal, seega 60-80 tunni pikkused töönädalad pole haruldased," sedastab Holts.

Teine probleem on tasustamata tööaeg, ehk et see 60-80 tundi pole sugugi mitte täies mahus tasustatud. Taksojuhtidel koguneb tasustamata tööaeg näiteks kliente, toidukulleritel aga toidu valmimist oodates. Viimane võib intervjueeritavate andmeil kesta isegi kuni pool tundi.

Tööampsutaja puhul on tasustamata tööampsudele kandideerimise, meilide lugemisele ja neile vastamise ning erinevate taotluste vormistamisele kuluv aeg.