Need domeenid vabanevad, jõuavad domeenioksjonile ja on valmis juba uue omaniku huve teenima. Iga päev jõuab domeenioksjonile mitmeid kümneid .ee lõpuga domeene ja oksjoniportaal viib parimad domeenid kokku oksjonil osalevate aktiivseimate huvilistega. Tegemist on omamoodi taaskasutusega, sest vabanevate domeenide seast võib igaüks endale just täpselt oma äri või tegevuse jaoks kõige sobivama leida. Oksjonil pakutavate .ee domeenide seast võib teinekord leida tõelisi pärle – selgeid, lihtsaid ja eristuvaid eestikeelseid aadresse, mis annavad uuele omanikule väga hea eelduse edukaks stardiks. Domeene, mis oksjonil kaubaks ei lähe, saab hiljem registripidajate juurest osta juba tavahinnaga.

Eesti Interneti SA turundus- ja kommunikatsioonijuht Andres Tarto räägib, et sihtasutus alustas .ee domeenide oksjoniga 2019. aasta märtsis eesmärgiga pakkuda võrdseid võimalusi vabanevate domeenide registreerimisel. „Enne domeenioksjonit vabanesid domeenid kohe ja olid saadaval „kes ees, see mees” põhimõttel. See tekitas olukorra, kus tehniliselt võimekamatel domeeni registreerijatel oli oluline eelis ja sageli registreerisid nad domeeni endale juba loetud sekundite jooksul pärast selle vabanemist,” põhjendab otsust Tarto.

Kuidas .ee domeenioksjon toimib?

Kõik vabanevad .ee domeenid suunatakse esimeseks 24 tunniks veebiaadressil oksjon.internet.ee paiknevale oksjonile. Formaadiks on pimeoksjon, mis vähendab võimalust kellelgi teise üle eelis saavutada. Nii saab igaüks rahulikult ja sobival hetkel teha sobilikule domeenile vääriline pakkumine. Parima pakkumise tegija selgub järgmise päeva alguses.

„Pärast arve tasumist saab oksjoni võitja endale domeeni registreerimise eelisõiguse ehk unikaalse koodi, millega registripidaja juures domeen juba lõplikult enda nimele kirjutada. Keskmiselt – ühe aasta lõikes – on oksjonil igapäevaselt pakkumisel ligikaudu 40 vabanenud .ee domeeni. Oksjoni kaudu müüakse neist umbes 10 protsenti. Võib olla üsna kindel, et regulaarselt oksjoni jälgides leiab sealt endale sobiliku,” lisab kommunikatsioonijuht.

Unikaalseks muudab oksjoni ka fakt, et siiani on Eesti ainuke riik maailmas, mille maatunnusega tippdomeenide register on sedasi domeene taaskasutamas. On kuulda, et meie järel on ka näiteks Poola, Slovakkia, Ühendkuningriik, Kanada ja Austria planeerimas sarnast lahendust ka oma registrites.

Kuna .ee domeenide nimekiri uueneb oksjonilehel pidevalt, tasub lehel pilk peal hoida ja kohe, kui midagi silma jääb, tegutseda.

Edu pakkumisel!

Uuri järele: oksjon.internet.ee

Fakte .ee domeenide kohta
  • .ee on Eesti rahvusdomeen ning mõeldud info jagamiseks eestlastele ja eestlastega. Ühtlasi on see kõige tuttavlikum ja enamlevinud tippdomeen Eestis. 
  • .ee domeene saab registreerida 3, 6 või 9 kuuks ja 1-10 aastaks. Pärast domeeni kehtivusaja lõppu saab seda registripidaja juures mugavalt ning lihtsalt pikendada.
  • .ee domeenides saab kasutada kõiki Eesti tähestiku tähti
  • Möödunud aastal registreeriti Eestis uusi .ee lõpuga domeene 24 780. 
  • 2020. aasta jooksul registreeritud .ee domeeneide hulgas domineerisid klassikalised märksõnad nagu auto, eesti, 24. Samas tõi koroona sekka ka uusi mõisteid nagu mask, med, kuller, toit ja nii edasi.
Jaga
Kommentaarid