Tallinnas Pärnu maantee 132 asuv sada aastat vana hoone paekivist alumistel korrustel on üle 3,5 meetri kõrgused laed ja suured aknad, samuti avaralt ruumi autode parkimiseks. Endise tehasehoone Pärnu maantee poolsesse külge rajatakse klaasist juurdeehitus, mis sobib kaubanduspinnaks või bürooks.

Gunnar Kobin, hoonet arendava Oruvara juhatuse esimees ütleb, et kuna sel aastal valmib Tallinnas uusi äripindu vähe, siis otsustati ehitusturu madalseisu ära kasutada ja renoveerida saja aasta vanune tootmishoone kaasaegseks industriaalseks büroohooneks. “Planeering lubab head sümbioosi kabinettide ja avatud büroo vahel, see on kujunemas koroonajärgseks uueks äripinna trendiks. Kuna hoone on tavalisest isikupärasem ja valmib juba sel sügisel, on rentnike huvi olnud elav. Sügisel saab Tallinn juurde ühe taastatud arhitektuuripärli,” lubab ta.

Mapri Ehituse müügijuht Margus Väärsi kinnitab, et hoone uus osa on pilkupüüdva arhitektuurse lahendusega, mis rikastab kindlasti tiheda liiklusega Pärnu maantee äärset tänavapilti. “Rääkides interjöörist, siis säilitatakse ruumide tööstuslik disain, kuid hoone saab kaasaegsed kütte-, jahutus- ja ventilatsioonilahendused ning muud tehnosüsteemid ja kommunikatsioonid,” lisab Väärsi.

Renoveerimistööde projektijuht Argo Kübar, Mapri Ehituse koostööpartneri RVT Ehitus juurest räägib, et kuigi renoveerimistöödes ehitustehniliselt midagi keerulist pole, on vana maja renoveerimine alati täis üllatusi. “Allesjäävate paekiviseinte taastamine on ehitajale väljakutseid pakkuv,” märgib Kübar. Ehitustööd peavad valmis olema selle aasta septembri lõpuks ja hoone kasutusluba käes novembris.

1900. aastal ehitatud paekivist hoones tegutses alates Eesti Vabariigi algusaastatest Linda nahatööstus. Eesti NSV päevil asus hoones tekstiilivabrik Keila ja ajaloolisele hoonele tehti seda pikendav juurdeehitus. Alates 1991. aastast on ruumides trükikoda Aldus. Algne paekivihoone ja selle hilisem tellistest juurdeehitus moodustavad kolmekorruselise hoone, mille esimene ja teine korrus on tootmishoonele omaselt kõrgete lagede ja suurte ruudustatud akendega. Hoone kolmandal korrusel on viilkatuse kallet järgivad laed, näha on katusetalasid.

Mapri Ehitus OÜ tegevusalad on ehituse peatöövõtt ja projektijuhtimine, põllumajandusehitus ning betoonitööde teostamine. Kogu Eestis ja Lätis ehitava Mapri Ehituse 2019. aasta konsolideeritud ehitustööde maht oli ligi 86 miljonit eurot, ettevõte annab tööd 120 inimesele.