Jõudes jõukusetasemele, kus on kogutud piisavalt rahavarusid, et katta aasta kulud ning investeeringud toovad sisse rahavoo, mis katab igakuised kulud, on järgmine samm panna paika plaan, kuidas rahavoogu säilitada ja kasvatada võimalikult väikeste riskidega.

Riskide hajutamine

Jõukuse tasemele jõutakse üldjuhul kas läbi aktiivselt ettevõtlusega tegelemise või investeerimise ning kui rahavoog on pidev, annab see võimaluse proovida kätt erinevate varaklassidega ning hajutada oma investeeringuid varaklasside vahel, et need oleksid krahhi puhul paremini kaitstud. Näiteks kui aktsiaturud kukuvad, on ehk investeeritud varasid kinnisvarasse, väärismetallidesse. "Kunagi ei tasu kõiki mune ühes korvis hoida," rõhutab Arumäe.

Näiteks kui varasemalt on investeeritud ettevõtlusesse, siis ehk tasub nüüd proovida mõnda varaklassi, kus varem tegutsetud ei ole. Ehk teha esimene kinnisvarainvesteering, tegeleda aktsiaoptsioonidega või uurida krüptovarasid.

Panna paika enda jaoks ideaalne investeerimisportfell ning proportsionaalne jaotus varaklasside vahel. Kui suur peaks igakuine stabiilne rahavoog olema, oleneb inimesest endast - näiteks kui suudetakse jõuda 1 miljoni euro suuruse kapitalini ning on võimekus investeerida seda keskmiselt 12% tootlusega, toob see sisse 120 000 eurot aastas ehk 10 000 eurot kuus. Kui kindlustada, et see raha käib inimese eest alati tööl, siis katab see ka luksuslikuma elu puhul ära kõik kulutused elu lõpuni.

Stabiilne tootlus ja riskide maandamine

Kui investeerimisteekonna alguses ollakse valmis rohkem riske võtma, et saada suuremat tootlust, siis jõukuse tasemel on soov saada kindel tootlus võimalikult madala riskiga.

Jõukuse tasemel pole raha pärast tegutsemine enam oluline ja saab olla tõeliselt vaba otsustamaks, kuidas veedad oma päevi, millega tegeled, palju teed tööd ja palju jätad aega iseendale. Tekib otsustusvabadus kujundada elu nagu tahad. Siiski rõhutab Arumäe, et ka jõukana peaks hoidma põhimõtet, et mingi kindel osa sissetulekutest investeeritakse alati edasi. Kuigi jõukuse tasandil saab oma mugavust juba rahulikumalt suurendada, kuna raha tuleb sisse ka töötamata, ei tasuks mugavuse kasvatamisel minna nii kaugele, et investeerimiseks raha ei jäeta.

Ümbritse end mõttekaaslastega

Arumäe sõnul tasuks rahalise vabaduse tasemeni jõudmiseks end ümbritseda inimestega, kes on sinuga samal tasemel või veidi kaugemal. Leida vestluspartnerid ja keskkond, kus saab sarnaselt mõtlevate inimestega koos arutada, kuidas nemad investeerivad. "See inspireerib ja paneb otsima uusi lahendusi," märgib ta. Kui jagad oma plaane teistega ning saad värskeid mõtteid, on palju lihtsam juba koos kiiremini edasi liikuda.

Võtmeküsimused
* Kuidas saada teatud garanteeritud tootlust veel väiksemate riskidega?

* Kuidas oma vara säilitada ja kindlustada?

* Kuidas raha jätkuvalt kasvatada ja luua rahamasin, mida oma lähedastele tulevikus edasi pärandada?