Laenu baasintressiks oleva Euribori kukkumise tõttu võiks pank kliendile eluasemelaenult intressi maksta. Aga pank keerutab ja ei maksa.

Eelmise kinnisvarabuumi koidikul võttis perekond laenu. Aasta võis olla 2003-2004, meenutab Alar (tegelik nimi on toimetusele teada). Harjumaale osteti krunt ja aasta hiljem ehitati sellele maja. Kinnisvara soetamine ja oma kodu rajamine pole odav. Selleks võeti laen SEB pangast.

Intressimarginaal on 0,5 protsenti. Nendel vanadel aegadel oli see hea intress, aga ei midagi erakordset. Nordea pank käivitas eluasemelaenude turul hinnasõja, mistõttu parimad kliendid said laenu isegi 0,35 ja 0,4 protsendise marginaaliga. Teised pangad läksid sellega kaasa. Kui kliendi sissetuleku ajalugu oli korralik ja soetatav kinnisvara normaalne, siis 0,6 protsenti oli tavakliendi intressimarginaal. Praegu väljastatavate eluasemelaenude puhul võib sellistest marginaali vaid unes näha.

Euribor on negatiivne ja kukkunud nii madalale, et Alari arvutuste kohaselt ei ole enam tema laenulepingu kohaselt intress null nagu väidab pank.