Erakordselt külm ilm on suurendanud nõudlust elektri järele. Esialgu sundis see Texase Elektrinõukogu tarbijaid vaid tungivalt paluma vähem elektrit kasutada. Paraku taolisest ettevaatusmeetmest piisavalt kasu ei olnud, vahendab Financial Times.

Nii oligi kohalik Elektrinõukogu sunnitud vastu võtma raske otsuse: järgneval kahel päeval on Texases roteeruvad elektrikatkestused. Igas vallas kestavad need orienteeruvalt 15-30 minutit. Selle aja jooksul ei tööta näiteks ka ükski valgusfoor.

Eksperdid näevad ühe uskumatu olukorrani viinud põhjusena asjaolu, et Texase elektritootjatele ei maksta tasu varude hoidmise eest. Seetõttu ei olnud nad taoliseks nõudluse järsuks kasvuks valmis.

Elektrikriis on kaasa toonud ka absurdse hinnatõusu. Kui keskmiselt maksab üks megavatt-tund elektrit Texases 25 dollarit, siis nüüd on hind hüpanud juba üle 9000 dollari!

Külma ilma tõttu on jäätunud ka Texases tuuleenergiat tootvad tuulikud. Texase Elektrinõukogu loodab, et kriis laheneb nädala lõpul, mil õhutemperatuur peaks taaskord ületama nulli kraadi piiri.