Üht esimestest märkidest vaktsiiniturismi kohta nähti USA Florida osariigis, kus hakati tasuta vaktsineerima kõiki üle 65-aastaseid. Alguses võis vaktsiinisüsti saada ka siis, kui inimene ei olnud Florida kodanik, ja paljud haarasid võimalusest, vahendab Helsingin Sanomat.

19. jaanuariks oli Floridas vaktsineerimas käinud üle 37 000 inimese, kes elavad teistes osariikides, teatas Bloomberg.

Mujalt tulnute vaktsineerimisjärjekordadesse vahele trügimine on paljusid floridalasi pahandanud. Reuters intervjueeris jaanuaris 70-aastast Shirley Hicksi, kes oli juba kolm nädalat püüdnud saada vaktsineerimisaega oma 80-aastasele mehele, aga vabu aegu ei olnud.

„See teeb mind kurvaks, see teeb mind vihaseks,” ütles Hicks.

Floridasse tuldi vaktsineerima ka välismaalt. Rikkaid inimesi saabus näiteks Argentinast ja Kanadast, teatas ajaleht South Florida Sun Sentinel.

Argentinast saabus ajalehe teatel ettevõtete juhte. Twitteris teatas USA-s vaktsineerimas käimisest Mehhiko telesaatejuht Juan José Origel.

Reutersi andmetel teatas India ärireisibüroo jaanuaris, et neil on järjekorras üle 5000 kliendi, kes tahaksid USA-sse vaktsineerima sõita.

India reisibürood on tahtnud korraldada vaktsineerimisreise ka Suurbritanniasse ja Venemaale, teatas Outlook Travel.

Florida vaktsineerimisturismi hakati takistama jaanuari teises pooles, kui anti korraldus, mille järgi vaktsineeritakse eelkõige osariigi omi elanikke. Vaktsiini saavad ka osa aastast Floridas elavad inimesed, aga seda peab tõestama, teatas Kanada ringhääling CBC.

Riigisisest vaktsineerimisturismi on olnud ka Kanadas. Jaanuaris oli juttu näiteks Vancouveri abielupaarist, kes reisis Yukonisse, kus esineti vaktsiini saamiseks kohaliku hotelli töötajatena, teatas CBC.

Mõnedes riikides on välismaalaste vaktsineerimisel vabam poliitika. Kommunistlik Kuuba on teatanud, et hakkab märtsist vaktsineerima kõiki riiki külastavaid turiste.

Turism on Kuuba jaoks elutähtis välisvaluuta allikas.

Turistidele pakutakse vaktsiini Soberana 02, mida arendatakse Kuubas endas, teatas Mehhiko majandusleht El Financiero.

Playas, Caribe, mojitos y vacuna, todo en un mismo lugar (Rannad, Kariibi meri, mohiitod ja vaktsiin, kõik ühes kohas,” öeldakse Venezuela telekanali Telesur Kuuba vaktsiini reklaamivas videos.

Kuuba vaktsiinil ei ole küll veel müügiluba. Selle aasta jooksul lubab aga Kuuba toota kuni 100 miljonit doosi vaktsiini.

Vaktsiiniga on turiste meelitatud ka Dubaisse. Briti luksusreiside klubi Knightsbridge Circle on väitnud, et pakub sinna üle 65-aastastele pakettreise, mis sisaldavad vaktsineerimist, teatas Guardian.

Klubi liikmeks olek maksab ligi 29 000 eurot aastas. Guardiani teatel ei suuda klubi siiski organiseerida oma liikmetele Pfizeri/BioNTechi vaktsiini, mida Araabia Ühendemiraadid annavad ainult oma kodanikele ja riigi elanikele. Briti klubi liikmed võivad saada Hiina Sinopharmi vaktsiini.

Dubail on plaanis hakata korraldama vaktsineerimisreise turistidele, kuigi see ei ole veel võimalik, sest seni saab vaktsiini elamisloa või passi alusel, teatas France Info.

Bloombergi teatel meelitab Dubai välismaalasi viisadega kaugtöö tegemiseks ja on reklaaminud seda programmi hiljem ka sellega, et tulijad saavad tasuta vaktsineerimise.