Enim saastab maakera hoopis vene oligarh Roman Abramovitš. Tõsi, Abramovitši näol ei ole kindlasti tegemist vaese mehega. Forbesi miljardäride edetabelis oli ta viimati 113. kohal. Siiski jääb tema varandus maailma rikkaimatele meestele Elon Muskile ning Jeff Bezosele enam kui kümnekordselt alla.

Erinevalt Bezosest ning Muskist on Abramovitšil aga luksusjaht. Nagu selgub USA väljaande TheConversation uuringust, jätavad just need alused ülisuure ökoloogilise jalajälje. Abramovitši ökoloogilisest jalajäljest moodustab luksusjaht näiteks üle kahe kolmandiku.


Miljardäride ökoloogiline jalajälg

Kokku lasi Abramovitši tegevus 2018. aastal õhku 33 859 tonni süsihappegaasi. Võrdluseks - keskmine inimene põhjustas samal aastal vaid 15 tonni süsihappegaasi atmosfääri jõudmise.
Enim tuntakse Abramovitši ilmselt Chelsea jalgpalliklubi omanikuna. Oma varanduse on vene oligarh teeninud peamiselt metalliärist. Talle kuulub 162,5-meetri pikkune luksusjaht. Võrdluseks: Tallinna ja Helsingi vahet sõitvad Star ja Viking XPRS on umbes 185 meetrit pikad, kuid mahutavad kaugelt üle 1000 reisija.
Roman Abramovitši luksusjaht Tallinnas