Ärileht avaldab pöördumise täisteksti:

Kaubanduskoja pöördumine kaugtöö kohta

Oleme jõudnud olukorda, kus meie tänased teod on otseselt seotud järgnevate kuude, aga ka järgnevate aastate majanduslike võimalustega. Peagi aasta eest tekkinud tervisekriis algas eriolukorraga, kus enamus meist pidid üleöö asuma tööle kodust ning paljude ettevõtete tegevus seiskus. Sama saatus võib oodata meid ees vaid ka mõne nädala pärast.

Viimane aasta on meid väsitanud pidevate muutuste ja piirangutega, kuid meeles tuleb pidada, et meile seatud piirangud võrdluses välismaailmaga on leebed, ning keegi ei ole keelanud meil käia külas ei vanavanematel ega käskinud olla kodus komandanditunniks. Ka kaubandus ja teenused on valdavalt toiminud, kuigi piirangutega. Et senine saavutatu püsiks tuleb meelde tuletada enesestmõistetavat, et kui võimalik, töötame kodus ning hoiame kontakte miinimumis. Distantsi hoidmine ja lähikontaktsuse vältimine nii töökohal kui väljaspool seda on olulised. Kui see töökohal võimalik ei ole, kuid tööd saaks teha kodunt, tuleks seda püüda rakendada.

Iseenda ja lähedaste tervise hoidmine on vaid üks aspekt kontaktide vältimiseks. Lisaks takistame nii ka viiruse levikut inimestele, kes ei saa teha tööd kodukontorist, või ka neile kelle töö on esmatähtis ühiskondlikult vajalike teenuste tagamiseks. Kõiki töid ei ole iseenesestmõistetavalt võimalik teha distantsilt.

Täiendavalt peame oluliseks, et nii valitsuse kui erinevate ametkondade tänased sõnumid piirangutest ja nende rakendamisest oleksid selged ja vabad vastuoludest. Kui soovitame kõigile töötada kodukontoris, siis tuleb silmas pidada, et kõik seda ei saa, paljud on viinud ka kontoris lähikontaktide tekkimise sisuliselt olematuks, kuid nende pingutustest ei ole kasu, sest kontaktid toimuvad väljaspool töökohta. Kui tänases olukorras võime kuni kuueliikmelise seltskonnaga õhtuti väljas einestada kuni 21.00ni, kuid tööd peame tegema kodust, et vältida kontakte, siis paratamatult tekitavad sellised vastuolud segadust ja põhjustavad piirangutesse mitte täie tõsidusega suhtumist. Kuid just viimast peame ühisel pingutusel vältima.