Veebruari keskel mõõdetud tulemused näitavad, et 17 protsenti II sambaga liitunutest on esitanud avalduse raha väljavõtmiseks, II sambas kogumisega kavatseb jätkata 59 protsenti, 10 protsenti kavatseb raha välja võtta ning 14 protsendil puudub veel selge nägemus II samba tulevikuplaanidest.

Kuvatõmmis

II pensionisambaga kindlalt jätkajate seas enam nooremaid ning kõrgema hariduse ja sissetulekuga inimesi. Need, kes kavatsevad raha välja võtta, kasutaksid II samba raha peamiselt laenude tagasimaksmiseks.

Enamik nendest, kes plaanisid raha II pensionisambast välja võtta, on juba avalduse esitanud. „Avalduse esitamisega kaasnevad üpris olulised tagajärjed, nagu näiteks 20-protsendise tulumaksu tasumine ning taasliitumise keeld 10 aastaks, ning ka pankade kommunikatsioon hoiatab, et otsust ei tehtaks kiirustades," kommenteeris Kantar Emori käitumisteaduste juhtekspert Heidi Reinson.

„Seetõttu võib eeldada, et osad lahkuda kavatsevad või veel kõhklevad II samba omanikud venitavad otsustamisega kuni esimese tähtajani ning märtsi viimastel päevadel võib tekkida väike hüpe avalduste tegemisel," lisas Reinson.

Veebruarikuises (küsitlustöö: 11.-15.02) uuringus osales 1120 Eesti elanikku vanuses 18-74 aastat.