FBI dokumentide järgi lõi Ross Silk Roadi turuplatsi 2011. aasta veebruaris. Ta tegutses nime all „Dread Pirate Roberts". Tema loodust sai kiiresti ülipopulaarne tumeveeb, kus kaubeldi narkootikumide ja relvadega. See oli justkui kokaiini, extasy ja relvade eBay. Sealt sai tellida ka palgamõrvu. Kasutajatele oli tagatud täielik anonüümsus. Tehingud toimusid Bitcoinide eest ning Silk Road võttis igalt tehingult 10%.

Lühikese eluea jooksul toimus keskkonnas 9 miljardi dollari eest tehinguid ning iga kord sai natukene Bitcoine ka Ross Ulbricht. 2014. aasta augustis sai mees süüdistuse rahapesus, narkokaubanduses ning häkerluses. Prokurörid väitsid ka, et Ubricht oli maksnud kokku 730 000 dollarit, et mõrvata mitu kaasosalist.

2015. aastal mõisteti ta süüdi kõigis punktides ning tema karistuseks sai kaks eluaegset karistust + 40 aastat ilma vabanemise võimaluseta. Ta kannab oma karistust Arizonas asuvas föderaalvanglas. Ta pidi maksma ka 180 miljonit dollarit kohtukuludeks.

Meeletu hunnik Bitcoine

Silk Roadiga tegelemise ajal suutis Roos Ulbricht kõrvale panna 144 000 Bitcoini. 2013. aastal, arreteerimise päeval, maksis üks Bitcoin 121 dollarit. Tema vara väärtus oli seega 17,4 miljonit dollarit. Süüdi mõistmise ajal, 2015. aasta veebruaris, maksis üks Bitcoin 220 dollarit. Nüüd oli tema vara väärtus kasvanud 31,7 miljoni peale.

Tema enda vaimse tevise huvides loodame, et ta ei tea Bitcoini praegust hinda. Arvestades 144 000 Bitcoini, siis teeks see üle 8,250 miljardi dollari.

Kuid tegelikult ta nii rikas ei oleks.

Seda seetõttu, et osa tema Bitcoinidest konfiskeeriti. Juhtus ka ootamatu seik, kui üks Baltimore'i salateenistuse agent, kes oli mehe kinni püüdmisega seotud, vahistati 2017. aastal ja mõisteti kuueks aastaks vangi, sest oli Rossi Bitcoine varastanud.

2014. aasta keskel korraldas Ameerika Ühendriikide marssaliteenistus üheksa oksjonit, kus müüs maha 30 000 Bitcoini. Need kõik võitis Bitcoini entusiast Tim Draper. Ta maksis 29 657 Bitcoini eest 19 miljonit dollarit. Täna on see väärt üle 1,6 miljardi dollari.

2020. aasta novembris võeti mehe kontolt veel 69 000 Bitcoini, seekord USA Justiitsministeeriumi ühe teise üksuse poolt. Need 69 000 olid tegelikult Bitcoinid, mis olid Rossilt ühe häkkeri poolt varastatud. Seda ligi 4 miljardit väärt noosi ei ole valitsus veel oksjonil rahaks teinudki.

Ei ole teada, kas ligi 45 000 Bitconi on mehe e-rahakottides alles. Need võivad olla kadunud või on neisse sisse häkitud ja Bitcoinid ära varastatud.

Ross Ulbrichtil on ka kaasatundjaid ja on neid, kes kritiseerivad tema ülipikka karistust.

Küll võib olla piinarikas istuda vanglas, teades, et sa kunagi välja ei saa ning et kui sa oleksid õigel hetkel suutnud maapakku joosta, siis oleks su elu olnud hoopis teistsugune.