üSeadme tõhusust testiti Tartus alfaviiruse peal. Tartu ülikooli katseid juhtisid viroloogiaprofessor Andres Merits ja Tartu ülikooli tehnoloogia instituudi bioohutuse tuumiklabori juhataja Liane Viru. "Testimise tulemusel inaktiveeris seade 99,4 protsenti sellest läbi juhitud alfaviiruse osakestest. Nakatumise vaatenurgast on tulemus suurepärane, sest järelejäänud viirusosakeste kontsentratsioon on niivõrd väike, et enamikel juhtudel need sihtorganismi nakatumist ei põhjusta," ütles Viru.

Respiray kaasasutaja Robert Arus rõhutab, et tegemist on maailma esimese tõhusa õhupuhastiga, mis võimaldab vabalt hingata, suhelda ja naeratada. "Seadme eesmärk on kaitsta kasutajat viiruste ja muude patogeenide eest. Samaaegselt ei tee me kompromisse kasutajamugavuselt, et seadme kasutaja saaks vabalt hingata ja teistega suhelda. Maailm elab pandeemia keskel veel määramata aja ning me loodame, et meie seade on üks samm lähemale normaalsuse taastumisele," rääkis ta.

Robert Arus, Respiray kaasasutaja

Kuidas see töötab?

Seadme tööpõhimõte lähtub füüsikalisest eeldusest, mille kohaselt pärineb suurem osa sissehingatavast hapnikust mööda inimkeha alt üles liikuvast õhust. Seadme sees on kaheetapiline filter. Filter puhastab õhu tolmust ja suurematest lenduvatest osakestest, seejärel läbib UV-mooduli, mis muudab 99% õhus leiduvatest viirustest ja bakteritest kahjutuks. Õhupuhasti suudab töödelda 55 liitrit õhku minutis. See on 3-4 korda rohkem, kui inimene tavaolukorras hingamiseks vajab.

Seadme aku töötab ühe laadimisega kaheksa tundi. Seadme eeldatav eluiga on vähemalt 10 000 töötundi.

Suurte asutustega eelkokkulepped sõlmitud

Respiray on sõlminud eelkokkulepped mitmete ettevõtetega nagu näiteks Alexela, Coop Pank, Euronics, Merko Ehitus ja Tallinna Kaubamaja Grupp. Ettevõtted piloteerivaid Respiray õhupuhasteid klienditeenindajate peal. Respiray on sõlminud kokkuleppe ka Haridus- ja Teadusministeeriumiga.

Respiray asutajad on Indrek Neivelt, Aleksandr Frorip ja Robert Arus. Kõik arendused ja katsed viiakse läbi Tartu Teaduspargis. Ettevõtte investorite hulka kuulub ka Skype'i kaasasutaja Jaan Tallinn.