„Sain tund aega tagasi informatsiooni teenetemärgi saamise kohta," lausus Synlab Eesti juhatuse liige Rainar Aamisepp. „Olin alguses täiesti sõnatu. See on kõrge tunnustus. Ma ei osanud seda oodata. Olen rõõmus ja tänulik."

Ta on andnud suure panuse Eesti tervishoiusüsteemi arengusse, käivitades Eesti suurima laborianalüüse pakkuva ettevõtte. Ta oli Covid-19 kriisi alguses testimise eestvedaja ja korraldaja, seisab teenetemärgi kavalderide seletuskirjas.

Kuigi koroona algusest on palju aega möödunud, on see veel jätkuvalt tähelepanu keskmes.

„Meie elu käib ikka avaliku testimise ümber," märkis ta ettevõtte ärisuundade kohta. „Oleme koos Medicumiga algusest peale seda koos vedanud."

Läinud sügisel sõlmis Synlab ühes Medicumiga riigiga 100 miljoni euro mahus koroonatestide tegemise raamhanke.

„Tänases olukorras, kus viirus levib ja olukord on tõsine, on suur osa meie tegevusest 24/7 koroonatestimise ümber," lausus ta.

Synlab Eesti kasvas kiiresti juba enne koroonaaega

2019. aastal kasvas firma käive aastaga 21,4 protsenti, ligi 27 miljoni euroni. Puhaskasum kasvas poole võrra 4,3 miljoni euroni.

Kui 2019. aasta lõpus töötas ettevõttes töötajate registri andmetel 296 töötajat, siis läinud aasta lõpus 439.

Tänavu pole Synlab Eestil plaanis võrreldavalt mullusega töötajate arvu kasvatada.

„Möödunud aastani töötasime pooleteist vahetusega," rääkis ta. „Tänu kriisile siirdusime kõigepealt tööle kolmes vahetuses. Võtsime väga palju inimesi tööle seoses testimise proovivõtu ja selle administreerimisega, kuid ka molekulaarbioloogia laborisse."

Molekulaarbioloogia labori töötajate arv kasvas kümnelt inimeselt 60-ni. Töötajate leidmine on hästi keeruline.

Kui kriis saab ükskord läbi, loodab ta naasta tavapärase äritegevuse juurde. Kõik möödunud aastaks mõeldud uuendused jäid koroonakriisi varju.

„Siis läheme oma endiste plaanidega edasi," märkis ta.

„2020. aasta oli meile majandustulemustele erakorraliselt hea," mainis ta.

Konkreetsetest numbritest ei saa veel rääkida, kuna ollakse suure grupi osa.