Parem ja puule vähem stressipõhjustav aeg viljapuude lõikamiseks on siiski puude kasvuajal ehk ajavahemikul jaanipäevast septembrini – sel ajal paranevad haavad kergesti ja kiiresti. Miks suvist viljapuude lõikusaega palju ei praktiseerita – aiapidaja on koormatud muude töödega.

NB! Ära lõika viljapuid sügisel pärast vegetatsiooniperioodi lõppu – lõikehaavad jäävad lahtiseks, sealt aurub palju elutegevuseks vajalikku vett ja lahtised lõikehaavad on haigustele väga vastuvõtlikud!

Oksasaag STIHL GTA 26

Töövahendid viljapuude ja marjapõõsaste lõikamiseks peavad olema puhtad, desinfitseeritud, õlitatud ja teravad. Noad-käärid ja saed hoolikalt teritatud, samuti käsisaagidel saetee korralikult räsatud, et saag ei kiiluks saeteesse kinni. Mõnus on viljapuid lõigata elektriliste oksakääridega. Akukettsaagi kasutades peab samuti olema kett korralikult teritatud ja karvaste servadega kettsae lõikejälgede servad tuleb pärast terava aednikunoaga siledaks lõigata – selliselt on lõikehaavade kinnikasvamine palju hõlpsam. Tihtipeale on vaja kõrgemate puude lõikamiseks kasutada redeleid ja platvorme, ka need peavad olema kontrollitud ning turvalised. Töövahenditena kasutage tuntud ja kvaliteetseid aiatööriistade tootjaid, nagu STIHL.

STIHLi valikus on okste lõikamiseks uudistootena akuga oksasaag STIHL GTA 26 ning erineva läbimõõduga okste ja võrsete lõikamiseks oksasaed ja oksakäärid.

Viljapuude hoolduslõikuse võimalusi on mitmeid ja samamoodi on välja kujunenud üht või teist lõikust pooldavad koolkonnad. Tootmisaedades lõigatakse viljapuid koduaia puudest erinevalt – tootmisaias on viljapuude eluiga lühem ja lõikus intensiivsem. Aiapidajate seas on viimastel aastatel populaarsust võitnud õuna- ja pirnipuude rippoksaline võrakuju. Taolise võra saab kujundada järk-järgult 3…4 aasta jooksul ja hilisemad lõikused on üsna vähe vaevanõudvad. Pärast kevadel tehtud tugevat võralõikust moodustub puudele palju püstiseid vesivõsusid, millised pole eriti soovitatavad. Need võib eemaldada suvel või üldse lõigata viljapuid suvel, siis vesivõsusid peaaegu ei tekigi. Kirsi-, maguskirsi- ja ploomipuid lõigatakse üldjuhul tagasihoidlikumalt kui õuna- ja pirnipuid, kuid üldpõhimõtted jäävad samaks – eesmärgiks on piisavalt hästi arenenud, tasakaalustatud ja mitte liiga kõrge võra. Rohkem vaeva tuleb näha maguskirssidega, millised on tugevakasvulised ja kipuvad regulaarse lõikuseta kasvama liiga võimsaks.

Marjapõõsaste lõikus

Marjapõõsaid võib samuti lõigata kevadel ja soovituslikult peaks musta sõstra põõsaile jääma 8…12 hästiarenenud oksa, punase sõstra põõsaile 12…15 oksa ja karusmarjale võib neid jääda rohkem, kuni paarkümmend. Eeskätt lõigatakse välja vanad, murdunud ja võra üldise kasvusuunaga risti kasvavad oksad. Kõik oksad lõigatakse tagasi kuni maapinnani – tüükaid ei jäeta. Samuti tuleb hoiduda võrsetippude kärpimisest – põõsad vastavad sellele „luudja“ võra moodustamisega.

Lõikamistehnika puhul tuleb meeles pidada, et oluline on vältida lõikekohtades koorerebendite teket. Selleks teeme esimese lõike oksa altküljelt ja seejärel lõikame oksa ülemise lõikega läbi. Võimalusel hoidke vaba käega oksast kinni, siis ei kuku need vabalt alla. Veelgi parem on suured ja rasked oksad lõigata esmalt tüvest kaugemalt maha, siis ei saa tüvekoor kindlasti kahjustatud. Seejärel lõigata ka allesjäänud kerge tüügas korralike lõigetega maha. Suuremad lõikehaavad desinfitseeri pookevaha või haavapeitsiga – see vähendab veekadu ja hoiab ära seenhaiguste tungimise puusse lõikehaavade kaudu.

NB! Hoidu lõikuse käigus puudele suuremõõtmeliste haavandite tekitamisest, pea meeles, et suuremad kui 10 cm läbimõõduga haavad paranevad väga aeglaselt ega jõua aastategagi lõplikult kinni kasvada! Ära jäta puudele lõigates oksatüükaid – need on inetud, tarbetud ja seenhaigustesse kergesti nakatuvad! Õige lõige tehakse oksakraeni!

Pärast tööde lõppu ära unusta töövahendeid puhastada, desinfitseerida, õlitada, teritada ja kuivatada. Taoliselt hooldatuna peavad tööriistad oluliselt kauem vastu. STIHLil on heaks tööriistade puhastusvahendiks Varioclean ning tööriistade õlitamiseks Multispray, mis õlitab, lahustab mustuse ja jääkained. Loodussõbralikuks tooteks on Bio multiõli, mis õlitab ja kaitseb hästi korrosiooni eest.

Väärt nõuanded pani kirja Urmas Roht, Räpina Aianduskooli õppemajandi juht.

Jaga
Kommentaarid