ÜüriAbi õigusrobot aitab 12 enamlevinud probleemi puhul, tuleb vaid valida probleemi kirjeldus, vastata roboti küsimustele ning vestluse lõpus saadab robot juriidiliselt korrektse avalduse üürileandjale esitamiseks.

Tartu Ülikooli õigusteaduskonna tudengid kaardistasid peamised vaidlusi tekitavad teemad ning ehitasid iseseisvalt toimetava ÜüriAbi õigusroboti, kes oskab inimesi abistada 12 peamise probleemi korral ning teeb seda tasuta.

HUGO.legal peajurist Erki Pisukese sõnul on tasuta inimesi õigusabiga abistavad robotid täna HUGO meeskonna prioriteet ning lähitulevikus sünnib veel vajalikke õigusroboteid. “Alustasime õigusrobotite ehitamisega paar aastat tagasi ning senine kasutajate tagasiside on olnud väga hea – näiteks inkassoabi õigusrobot on aidanud vaidlustada tuhandeid nõudeid ning sellega kokku hoidnud sadu tuhandeid eurosid. Aktiivselt kasutatakse ka elatisabi õigusrobotit, kes aitab teiselt vanemalt elatist nõuda. Kõik seitse tänaseks loodud õigusrobotit on aktiivselt kasutuses ning juba lähipäevil hakkavad meie loodud robotit kasutama ka lätlased ja leedukad. Oleme siiralt tänulikud noortele hakkajatele Tartu Ülikooli tudengitele ning plaanime ka tulevikus tudengite värskeid ideid realiseerida HUGO meeskonna teadmiste ja tehnoloogia abiga,” lisas Pisuke.

Idee sündis kogemustele tugineval kaalutlusel

Üüriroboti loojad on Tartu Ülikooli õigusteaduskonna II kursuse tudengid Sandra, Kristella ja Kärolin.

Roboti ehitamise meeskonda juhtinud Sandra Võsaste sõnul valisid nad üürivaidluste lahendamise väga praktilisel ning kogemustele tugineval kaalutlusel."Eks loomulikult innustas meid selles projektis osalema ka väike maailma parandamise ning inimeste abistamise aspekt, kuna neid, kes ei suuda endale tavapärast õigusabi lubada, on kahjuks palju. Tulevaste juristidena on see ka meie vastutus, et õiglane seadusalane abi võimalikult suurele hulgale inimestele tagatud oleks ning just õigusrobotid on väga hea viis lihtsamate õiguslike murede lahendamiseks. Kui robot kasvõi mõnel üürnikul enda eest seista aitab, siis on meie töötunnid asja ette läinud," lisas Võsaste.

ÜüriAbi õigusrobot aitab 12 enamlevinud probleemi korral: üüri tõstmine, üürilepingu lõpetamine, lemmiklooma pidamine, üürileandja etteteatamata sisenemine, remondifondi maksete nõudmine, omaniku vahetus, ajutine väljakolimine remonditöödeks, lühikese etteteatamisega väljatõstmine, lähedaste majutamine, tagatisraha tagastamine, pikema eemalviibimise korral üüri tasumine ning parandustööde tegemata jätmine üürileandja poolt.

ÜüriAbi õigusrobotit saad proovida siin