"Kaubanduskeskused on terve aasta väga pingutanud, et selles hullumeeleses olukorras vee peal püsida. Külastatavus ning müügikäibed on oluliselt langenud, paljudes sektorites kolmandiku ja meelelahutuses ja toitlustuses enamgi," ütles T1 kaubanduskeskuse juht Allan Remmelkoor. "Toetuste saajate hulgas kaubanduskeskuseid ei ole. Meil ei ole olnud liiga head regulatsiooni, mis annaks alust kaupluste müüjatel või keskuse turvatöötajatel nõuda külastajatelt maskikandmist. Kindlasti saame seda paremini teha ja ei soovi ennast n.ö. välja vabandada. Senini tõesti ei ole kategooriliselt keskusesse sisenemist ilma maskita keelatud, selleks pole olnud juriidilist alust, kuid eilse pöördumise kontekstis usun, et kõik keskused karmistavad kontrolli."

Sama meelt on ka Viru Keskus.

"Ma ei saa rääkida küll kõikide keskuste eest, kuigi usume, et kõik on pingutanud. Aga Viru Keskus on terve aasta, alates viiruse puhkemisest, teinud omalt poolt kõikvõimaliku turvalise ostukeskkonna tagamiseks ja viiruse leviku tõkestamiseks," ütles Viru Keskuse turundus- ja kommunikatsioonijuht Kristel Sooaru. "Koostöös teadlastega testime nano-kaitsete jätkuvust ja seni on tulemused kinnitanud kaitsekihi püsivust."

Milliseid meetmeid on Viru Keskus aasta jooksul lisanud?
* Paigaldanud keskusesse maskiautomaate, kust klient saab kergesti endale maski osta. Kuna sellel turul on valitsenud defitsiit, siis hetke on paigaldatud 2 aparaati, koheselt on lisandumas veel 3.


* Oleme paigaldanud keskusesse 16 statsionaarset käte desinfitseerimise jaama, kus kliendid saaks nii sisenedes kui ka keskuses viibides oma käsi desinfitseerida.


* Oleme tugevdanud kliendile suunatud kommunikatsiooni, kutsudes üles klienti käituma vastutustundlikult, s.h kandma keskuses maski. Need sõnumid on olnud rangemad kui Terviseameti sõnumid.


* Oleme levitanud keskuse kanalites Terviseameti poolt toodetud teavitusmaterjali;


* Oleme pidevalt ettevõttesiseses kommunikatsioonis rõhutanud ennetusmeetmete s.h. kaitsemaski või -visiiri kandmise vajadust.


* Oleme toetanud oma üürnikke nii kaitsemaskide hankimisel kui ka muude kaitsemeetmete tagamisel, s.h. kaitseklaaside paigaldamisel.


* Juba eelnevalt olid keskusest eemaldatud osaliselt istumispingid, olemasolevad on olnud varustatud 2-2 kleepsudega.


* Juba 2020 aasta hilissügisel tõstsime turvameeskkonna valmisolekut kontrollida kaitsemaskide kandmist keskuses nii töötajate kui ka klientide poolt. Kuna kaitsemaski nõue ja järelvalve on seadusandluses selgesõnaliselt sõnastamata, siis oleme siin pikaajaliselt kõndinud „piiri peal“ ning saanud ka negatiivset tagasisidet nii klientidelt kui ka töötajatelt. Oleme meile antud volituste ulatuses teinud kõikvõimaliku maskide kandmise tagamiseks.


* Noortega tegeleme nii koostöös noorsoopolitseiga kui Viru Keskusele teenust osutava turvameeskonnaga. Kahjuks puuduvad turvameeskonnal kõige selle juures seadusandlikud hoovad kasutada rangemaid meetmeid kui tähelepanu juhtimine. Selles osas oleme pöördunud korduvalt ka politsei poole, aga ka politseil pole jurdiiliselt võimalik hästi mõjuvaid sanktsioone rakendada.

Eile võttis Viru Keskus kasutusele veel täiendavad meetmed:

* viidi sisse muudatused sisekorraeeskirjadesse, mis võimaldab veel selgemalt nõuda kaitsemaski kandmise kohustust;
* lisati turvameeskonda mehitatud valvet ning alates täna hommikust on kõikidel ustel turvamehed, kes nõuavad klientide käest kaitsemaskide kandmist (õnneks on lõviosa külastajaid väga mõistvad ja panevad kaitsemaskid ette, kuid on tulnud ette ka juba kurjustamist turvameeskonnaga);
* eemaldati oma aatriumist ennetähtaegselt sinna spetsiaalselt toodetud koostöönäituse EKA'ga ning lükati edasi järgmised planeeritud näitused aatriumis;
* keerati kinni avalik wifi, et vältida ebavajalikku viibimist keskuse üldaladel;
* eemaldati üldaladelt kõik istumiskohad.

Maskide osas oleks suureks abiks, kui riigi kommunikatsioon oleks siin selgem ja toetatud ka seadusandlusega.

Kaubanduskeskused ei saa täita politsei funktsioone

"Ei vasta tõele, et keskused pole pingutanud. Kristiine ja Rocca al Mare on terve aasta vältel pööranud tähelepanu, et maskide kandmine avalikes ruumides oleks kohustuslik. Sellest teavitavad järjepidevalt kõik keskuse sisekanalid, alates raadiost kuni digiekraanide ja kleebisteni välja. Samuti oleme jaganud välja tuhandeid tasuta kaitsemakse ja palunud turvateenistusel inimestele maski kandmise kohustust meelde tuletada," ütles Kristiine ja Rocca al Mare keskuse juht Kristjan Maaroos. "Meil on hea meel, et need meetmed on toiminud ja valdav osa inimestest kannab maski. Mis puutub väga üksikuid maskita inimesi, siis kaubanduskeskused ei saa täita politsei või muu järelevalve organi rolli, kes teostab riigis järelvalvefunktsiooni ja kutsub selleks ettenähtud meetmetega seaduse eirajaid korrale. Meil puudub igasugune voli inimõigusi või vabadusi piirata."