„Mõned märgilised sündmused eelmisest aastast – osaliselt oleme neid varasemalt katnud ka –, aga suuremad otsused tooks veel välja. Üks uus asi ärimudeli mõttes on PPA (power purchase agreement) ehk füüsilise elektri ostuleping,” rääkis Eesti Energia juht Hando Sutter reedel toimunud pressikonverentsil, kus riiklik energiahiid tutvustas oma 2020. aasta majandustulemusi.

Selle alusel ostab Eesti Energia ühelt suurelt Leedu tuulepargilt, mis kuulub ettvõttele E energija, järgmise kümne aasta jooksul kogu toodangu, vahendades seda nüüd oma klientidele kõikidel turgudel, kaasa arvatud Eestis. „See näitab seda, et alati me ei pea olema kapitaliinvestor, vaid võime toimida ka rohelise elektri vahendajana,” põhjendas Sutter.

2022. aastal käivituv E energija Telšiai 68,9 MW tuulepark toodab aastas 235 GWh taastuvelektrit, millest jaguks 80 000 majapidamisele. Miks aga mindi Leedus tuuleenergia sisseostmise teed mindi, kui Eesti Energial endal on pärast Nelja Energia omandamist seal endalgi mitu pooleliolevat tuulepargi projekti?