Berkshire Hathaway otsustas mullu kanda maha 11 dollari väärtuses investeeringuid, mis olid seotud Buffetti 2016. aasta investeerimisotsusega, kui Berkshire otsustas omandada Saksa ettevõtte Precision Castparts (PCC), vahendab Wall Street Journal. Ka Ärileht on seda kulukat viga eelmisel aastal põhjalikumalt kajastanud.

„Ma maksin liiga palju selle ettevõtte eest,” nentis Buffett värskes kirjas aktsionäridele. „Mitte keegi ei eksitanud mind mingil viisil – ma olin lihtsalt liiga optimistlik PCC kasumipotentsiaali hinnates,” märkis ta. Buffetti valearvestust võimendas veelgi eelmisel aastal puhkenud koroonapandeemia, kus said pihta just PCC kõige suurema potentsiaaliga kliendid lennutööstuses.

„Mul oli kindlasti õigus, kui ma arvasin, et PCC hakkab aja jooksul teenima korralikku kasumit, eksisin aga tulevases käibeprognoosis, mistõttu ei pidanud paika ka minu hinnang ettevõtte maksumusele,” sõnas legendaarne investor. Ta märkis, et kindlasti ei ole PCC esimene sellist liiki viga, mis ta oma elus teinud on. „Kuid see on kindlasti suur [viga],” tõdes ta.

Samas märkis Buffett, et vaatamata ettevõtte väärtuse ülehindamisele on Berkshire ostnud hea firma, parima omas vallas. „Ettevõtte tegevjuht Mark Donegan on väga kirglik juht, kes jätkab sama suure energiaga ette võtte juhtumist, kui ta tegi seda enne, kui me selle ostsime. Me oleme väga õnnega koos, et tema juhib seal asju,” sõnas legendaarne investor.

Ühtlasi kaitses 90-aastane Buffett oma seekordses kirjas aktsionäridele ka 25 miljardi dollari väärtuses Berkshire Hathaway aktsiate tagasiostmist 2020. aastal, kuigi ta tavaliselt sellesse ei usu ja pole mitu aastat seda ka teinud. Tema sõnul suurendab aktsiate tagasiost nende sisulist väärtust, jättes samal ajal ettevõttele piisavalt vahendeid vajadusel ka mõne tulusa tehingu ette võtta.

Kuigi Berkshire tegi paar väiksemat investeeringut eelmisel aastal – kõige värskemate hulgas on 8,6 miljardiline rahasüst ettevõttesse Verizon Communications ja 4,1-miljardiline panus Chevronisse, ei kulutanud investeerimisfirma oluliselt rohkem vabasid vahendeid. Üheski suuremas ettevõttes näiteks enamusosalust mullu ei omandatud.

Smead Capitali investeeringute juht Bill Smead märkis, et ta oleks tahtnud Buffettilt siiski täpsemaid selgitusi, miks ta praegu rahast nii kinni hoiab ja seda ei kuluta, samal ajal kui teised investorid seda pigem teevad. Samas on investorid juba täheldanud, et Buffett ostab ettevõtte aktsiaid tagasi just siis, kui Ameerika majanduses on turbulentsed ajad.

Legendaarse investori selleaastast kirja Berkshire Hathaway aktsionäridele saab täisversioonis lugeda siit.