Knight Franki värskelt avaldatud uuringu kohaselt on kõige raskem 1% jõukate hulka murda väikeses Euroopa vürstiriigis, kus su vara väärtus peab selleks olema vähemalt 7,9 miljonit dollarit, vahendab Bloomberg. Tegu on ka riigiga, kus elanikel sisuliselt puudub tulumaksu tasumise kohustus.

Monacole järgnevad kõige kõrgema jõukuse lävendiga Šveits ja USA, kus elanikkonna koorekihti kuulumise hind algab vastavalt 5,1 miljonist ja 4,4 miljonist dollarist. Neljandal kohal olevas Singapuris „piisab” juba 2,9 miljonist dollarist, et jõukama 1% hulka kuuluda.

„Edetabeli tipus olevate riikide puhul on kindlasti näha ka sealse maksupoliitika mõju,” märkis Knight Franki uuringute juht Liam Bailey. USA kõrget kohta põhjendab ta sealse turu suuruse ja mahuga.

Uuringu tulemused kinnitavad taaskord, kui suureks on kasvanud koroonapandeemia tingimustes vahe maailma jõukamate ja vaesemate riikide vahel. Näiteks on Monaco 1% kõige jõukamate hulka jõudmiseks vaja 400 korda suuremat varandust kui Keenias, mis oli kogu uuringus vaadeldud riikides kõige madalama lävendiga.

Maailmapanga hinnangutel on koroonapandeemia puhkemisest alates veel täiendavalt kaks miljonit inimest selles Aafrika riigis vaesusesse langenud. Samal ajal kasvas maailma 500 rikkaima inimese varandus eelmise aasta jooksul 1,8 triljoni dollari võrra, selgub Bloombergi miljardäride indeksist. Enim on koroonapandeemiast võitnud USA tehnoloogiaärimehed Elon Musk ja Jeff Bezos.