ERGO õigusabikulude kindlustuse ärijuhi Maiko Kalveti sõnul on enamik viimase aasta õiguslikest vaidlustest tingitud just koroonakriisist ja muutunud elukorraldusest. „Näiteks on meie juristid saanud palju küsimusi vaktsineerimise ja maski kandmise kohta. Paljud soovivad oma kodu ja autodega seotud kahjujuhtumite korral nõuda kindlustuse omavastutuse summat välja kahju põhjustajalt. Lisaks sellele on päris palju probleeme üürilepingute ebaõigete lõpetamistega just üürnike poolt, mis viitab võimalikele sissetulekute kadumisele," loetles Kalvet.

Möödunud aasta märtsist alates on märkimisväärselt sagenenud vaidlused töötajate ja tööandjate vahel, eelmisel kevadel kasvas töövaidluste arv lausa 70%. Levinumaks põhjuseks on maksmata jäänud töötasud ja puudulikud koondamishüvitised. „Sügisel tööõiguse teemad pisut vaibusid, kuid aasta lõpus ning ka käesoleva aasta alguses on vaidluste arv taas tõusnud, mis näitab, et paljudel ettevõtetel on nüüdseks olukord väga keeruline. Töösuhteid lõpetatakse hüvitisi maksmata, sest raha lihtsalt enam ei ole," ütles Kalvet.

Töövaidlustele järgnevad tarbijaõiguslikud vaidlused tühistatud reiside või ära jäänud ürituste tõttu, mis puhul pahatihti keeldutakse tagastamast ettemakstud summasid.

„Meenub juhtum, kus seoses välja kuulutatud eriolukorraga riigis tühistas reisikorraldaja perekonna pakettreisi ja keeldus raha tagastamast. Reisikorraldaja pakkus küll kliendile asenduseks uut reisi teatud ajavahemikus, kuid seda pere ei soovinud.

Pere pöördus õigusabikulude kindlustuse poole ja juhtumiga hakkasid tegelema juristid, kes koostasid reisikorraldajale põhjendatud nõudekirja koos õiguslike alustega. Pärast lühikest kirjavahetust tagastas reisikorraldaja kõik kliendi poolt tasutud reisi osamaksed. Lisakulusid sel perel ei tekkinud, sest neil oli õigusabikulude kindlustus ja kohtuvälised menetluskulud hüvitas ERGO," rääkis Kalvet.