Tallinna tehnikaülikooli toiduteadlased alustasid koos tudengitega kiiresti riknevate toitude säilitamistingimuste laiapõhjalist kaardistamist. Teadlased võtsid vaatluse alla tehasest väljuvate toodete kvaliteedi ning analüüsisid seda nende liikumisel läbi tarneahela jaekaubandusest kodukülmikuteni välja.

Vaata videost, kuidas tunda ära toodet, mille säilivusaeg on juba möödas ning mida pidada silmas toidu sulatamisel, kui see sügavkülmast välja võtta.

Kuna uuringust tuli välja, et probleeme on ka kaupluses olevate külmkappidega ning juba selle tõttu väheneb toiduainete säilivusaeg, siis palusime seda teemat kommenteerida ka jaekettidel.

Maxima turundusdirektor Tiia Schapel ütleb esmalt, et kõikides Maxima kauplustes, logistikakeskuses ja tootmistsehhides on külmikute/külmladude temperatuuride kontrolli kord ja sagedus sätestatud vastava käitlemisüksuse enesekontrolli plaanis. Vastavalt sellele toimub külmikute temperatuuride seire minimaalselt üks kord päevas, temperatuuride kontrolli tulemused kantakse vastavale seirelehele.

"Seire eesmärk on tuvastada võimalikke temperatuuriprobleeme ja et kõrvalekallete korral saaks kiirelt reageerida. Lisaks jälgivad töötajad pisteliselt külmikute temperatuure ka päeva jooksul, kui kaupu külmikusse paigutatakse. Uuemates ja renoveeritud kauplustes on kasutusel ka külmaseadmed, mis on varustatud temperatuuri salvestavate mõõdikutega, vastav info suundub tsentraalsesse süsteemi. Kui temperatuuride osas toimub muutusi, siis on need süsteemist koheselt näha," selgitab ta.

Prisma Peremarket AS turundus- ja kommunikatsioonidirektor Liina Pärlin räägib, et nemad kasutavad külmikute puhul Refrech automaatjälgimise süsteemi. Juhul, kui külmikus toimub temperatuuri kõikumine, annab süsteem koheselt häire turvateenistusele, kes kontrollib olukorda kohapeal ja vajadusel võtab probleemi kõrvaldamiseks ühendust koostööpartneriga.

"Seega meil toimub külmikutes temperatuuride jälgimine regulaarselt ning kord nädalas registreeritakse kõik kaupluses olevate külmikute temperatuurid ka seirelehtedel," toob Pärlin välja.