Ülemiste keskuse turundusjuht Tiia Nõmm avaldab esmalt, et keskustele ei ole ametlikku valemit valitsuse poolt antud, aga nad lähtuvad Eesti kaupmeeste liidu poolt soovitatud täituvuse nõudest, mille alusel 25 protsenti võrdub 16m2 ühele inimesele (50% täituvust oli 8m2 ühele inimesele).

Nõmm lisab, et ka kaupmeeste liit alles ootab selles osas ametlikku täpsustust. "Millestki on olnud vaja lähtuda," ütleb Nõmm.

Fakt on see, et külastajad jagunevad erinevate kaupluste, teenuspunktide ja restoranide vahel ebaühtlaselt. Seetõttu on ka iga kaupluse uksel teavitus inimeste arvuga, kui palju kaupluses viibida võib. Sama kehtib teenuste ja restoranide puhul. Seda järelvalvet teostavad kauplused ise. Seega toimub n-ö topeltkontroll ja Ülemiste keskuses toimuva hetkeseisu saab ka vaadata siit.

Millised reeglid kehtivad turgudel?

Üks asi on kaubanduskeskused, teine turud. Astri Grupi turundusjuht Matthias Vutt ütleb, et Keskturu ja Balti Jaama Turu teised korrused on nädalavahetustel suletud. Mõlema turu esimesed korrused jäävad avatuks, kuna seal kaubeldakse toidukaupadega. Balti Jaama Turul jäävad avatuks ka need kaupmehed, kellel on kliente võimalik teenindada välialal ja kioski luugist.

"Toitlustuskohad pakuvad nädalavahetusel ainult kaasamüüki. Samuti on nädalavahetusel suletud kioskid, kes müüvad muud kaupa kui toidukaup või siis teenindavad nad kliente välialal," ütleb Vutt.

Vutt lisab, et nii Balti Jaama turu kui ka Keskturu peahoone sissepääsude juures on turvamehed, kes kontrollivad maskide kandmist. Osa väiksemaid sissepääse on nad sulgenud. Nad teenindavad ainult maskiga kliente ning inimeste arv on piiratud vastavalt Eesti vabariigi valitsuse poolt antud korraldustele. Inimeste arvu turul kontrollivad administraatorid.

"25% täituvuse reeglit palume jälgida kaupmeestel oma poe pindadel, turu siselettide alal jälgime olukorda ise ning vajadusel sulgeme turul mõned sissepääsud ja palume klientidel teha ostud enne välialal ära, kuniks olukord maja sees on jälle nõuetekohane," tõi Vutt välja.

Nii nagu paljudes keskustes, on ka Astri omades uksel loendurid, ehkki Vutt ütleb, et kuna enamus keskusi on väga suured, siis täituvuse muret tekkida ei tohiks."

"Eriti praegusel ajal, kus kliente käib selgelt vähem kui varem ning keskustes üritusi, mis masse kohale meelitaks, ei toimu. Valmidus inimeste loendamiseks on meil olemas."