Kas olete koroonasüsti kätte saanud?

Ei ole. Ei kuulu riskirühma. Hea meelega loovutaksin aga selgi juhul süsti oma riskirühma kuuluvatele vanematele. Praegune vaktsineerimissüsteem on liiga jäik ja vajab muutmist.

Mitu korda olete lähikontaktsena karantiinis istunud?

Mitte ühtegi korda. Testin end väga tihti, sest pean töö pärast käima eri riikides.

Millal viimati välisriiki külastasite?

Mul oli hea võimalus eelmisel nädalal käia Soomes, mis on meist selgelt paremas olukorras.

Olete jälginud juba aasta kestnud kriisi murega. Teil oli palju etteheiteid eelmisele valitsusele. Kas praegune juba vastutab halbade nakatamisnäitajate eest?

Iga valitsus kannab selle eest vastutust. Viirus ei ole poliitiline. Eelmise aasta kevad oli küll šokk, aga ühiskondlik kokkulepe toimis ja rahvas tuli sellega kaasa. Sõnum oli selge. Suvel lasime kõik lõdvaks, ei teinud midagi ja lootsime, et keegi teine teeb meie eest midagi ära. See on suur probleem: me loodame, et keegi teeb meie eest asjad ära. Päriselt peame ise selle olukorra lahendama, isegi valitsusele ei saa seda delegeerida.

Isiklik vastutus on selles kriisis oluline teema, kuid ometi on valitsuse peale lootjaid väga palju, miks?

Ärgem enam kasutagem sõna „kriis”. Praegu on Eestis katastroof. Katastroofi juhtimine käib teistmoodi. Katastoofis on vaja sõjaväelist juhtimist. Kui on näiteks maavärin ja igaüks tormab oma labidaga kuhugi kaevama, siis on tulemus null või isegi negatiivne. Valitsuse vahetus ei saa olla vabandus. Kes on peaminister? Kus ta on? Me pole teda mitu päeva näinud.

Ta on eneseisolatsioonis, võin teile öelda uudiseid lugenuna.

Seda ma tean. Kes tema asemel toimib?

Kui ma olen õigesti aru saanud, siis toimib Kaja Kallas peaministrina eneseisolatsioonis olles.

Kriisis küsitakse alati: kes on armee kindral? Peab olema selgelt teada, kes seda asja juhib ja kes mida teeb. Vajaduse korral vahetatakse hobuseid väga kiiresti. See ei ole tavapärane olukord, kus me vaatame ja arutame. Me ei räägi siin mitte päevadest, vaid tundidest.

Saan aru, et Kaja Kallas ei sobi kindraliks? Ta istub kodus, pole vaktsineeritud, me ei tea, mis käskusid ta on andnud, kas sõjavägi taganeb või tungib peale.

Meie olemegi see sõjavägi. Me ei saa oma tegematajätmisi kellelegi delegeerida. Kodanikkond ootab praegu riigilt väga selget sõnumit. Teadusnõukogu otsus on, et riik tuleb kinni panna vähemalt kaheks nädalaks. Siin ei ole midagi arutada ja vaadata. Inimesed on selleks valmis.

Peame endale tunnistama, et praegu ei ole enam tegu tavapärase kriisijuhtimisega. Peame aru saama, et olukord on väga kriitiline. Kevadel käitusid kodanikud enam-vähem normaalselt, vastutustundlikult, ja survet meditsiinisüsteemile ei olnud. Meil olid varud olemas, praegu meil neid ei ole. Täna küsisid ajakirjanikud pressikonverentsil, kas ollakse pöördunud Soome poole, et saaksime raskeid haigeid sinna viia. Selline küsimus peaks kõik punased tuled põlema lööma ja ütlema, et ühiskonnas on praegu selgest sõnumist vägagi puudu. Juhtimisteooria ütleb, et igal juhul on targem vastata ootustele. Mis praegu juhtub: lahti läheb koroonamarodööritsemine. Osa täidab reegleid, osa ei täida.

Kui kõik kinni pannakse, ei hakka need inimesed, kes praegu reegleid ei täida, neid ju ikkagi täitma?

Siis on nad kergemini tuvastatavad. Kui sõnum on segane, siis on igasugu rikkumisi palju kergem toime panna. Riigil on praegu ainult üks ülesanne: tagada, et meditsiinisüsteem kokku ei kukuks. Meil ei ole oma haigeid kuhugi saata või leida kasutamata ressursse. Vaktsineerimiskava tuleb teha palju täpsemaks. Ma ei taha ainult kritiseerida. Meie erasektoris suhtleme palju avaliku sektoriga ja pakume abi.

Tean, et suhtlete valitsuse liikmetega vabalt. Missugust nõu olete Kaja Kallasele andnud?

Ma ei ole Kaja Kallasega rääkinud. Ent olen üles kasvanud haiglates ja natuke kokku puutunud kriisijuhtimisega ja tean, et selles olukorras on sul telefon kogu aeg punane, kõik pakuvad sulle abi ja nõu. Arvan, Kaja Kallas ei vaja minu nõu. Ta teab ise, mida teha. Vana valitsuse pressikonverentsidel rääkis Tanel Kiik arukat juttu olukorras meditsiinisüsteemis, Jüri Ratas ja Mart Helme rääkisid hästi paatoslikult ja lihtlausetaga. Praegu räägivad Kiik ja Kallas enam-vähem sama juttu sama tooniga. Ja inimestel tekib tunne, et võib-olla ei olegi asi nii hull. Siin ongi probleem: lähed täna välja ja tundub, et midagi ei olegi. Lähed kiirabihaiglasse ja näed: seal on sõjaolukord.

Tanel Kiigega olete suhelnud?

Jaa, ikka. Aga neil on seal nii palju tööd, et neil ei ole vaja Indrek Kasela nõu. Mida ma olen öelnud, on see: erasektor on kohemaid valmis appi tulema.

Seda, et ettevõtjad võiksid õla alla panna, oleme kuulnud mitmest suust. Mida olete konkreetselt teie valmis ära tegema?

Sellest räägib valitsus ise, kui sellest asja saab.

Milleks ma teid siis siia kutsun, vabandage väga?

Ma viin homme mingid meditsiiniseadmed kusagile, see on väga väike panus. Aga oluline on see, et meil on jama majas, selja taga on Emajõgi ja taganeda ei ole kuhugi. Seda kriisi ei saa lahendada mitte politiiliselt, vaid ainult nii, et 1,3 miljonit inimest tuleb kokku ja saab aru, et nüüd on tarvis teha midagi teistmoodi.

Kui keegi saab praegu trauma, siis peab ta arvestama, et meditsiinilise teenuse saamine on tal takistatud – kui mitte võimatu. Ja see on alles algus. See puudutab igaühte ülirängalt. Kui mina oleksin Kaja Kallas, siis teeksin järgmise pressikonverentsi kiirabihaiglast ja ütleksin: see on tänane Eesti reaalsus.

Teie aitate meditsiiniseadmetega. Mida saavad teised ettevõtjad teha?

Nagu kevadel: kes hangib mingeid seadmeid, kes annab inimressursse. Ettevõtjad on riigi suurimad tööandjad ja nende suurim roll on inimeste hoidmine. Meie asi on oma töötajaid hästi hoida. Selle kogemuse saime kevadel kätte: ma ei saa oodata, et riik hakkab minu töötajate eest hoolitsema.

Paljud ettevõtjad ootavad riigilt abi.

Kui ei oska, siis kopeeri. Kevadised meetmed olid üliefektiivsed. Saate raha, istuge kodus. Palgatoetuste süsteem toimis väga hästi.

Ettevõtjatele meeldis see kohutavalt. Toetuse võtsid välja ka need, kellel vaja polnud, sest anti. Nüüd riigil nii kalliks meetmeks enam raha pole.

On küll. Meie olemegi Eesti riik. Ega kuskil ei ole mingit valitsuse raha. Kevadel tuli töötukassa ja pakkus ise: siin on raha, te saate seda kasutada.

Sellist valmidust vist enam ei ole?

Ma ei tea, kas on. Kui keegi ütleb, et me pääseme siit alla 500 miljoni eurose lisaeelarveta, siis... Võib-olla pääseme, aga see toob kaasa katastroofilised tagajärjed. Kevadel oli nakatumine väga vähene. Enamik ettevõtteid sai töötada. Praegu langeb inimesi loogu tööturult välja. Kannatada on saanud sektorid, mis varem pihta ei saanud – sest inimesed on haigestunud. Kolm kuud tagasi oli eksporditööstusel kõik hästi, praegu pole enam käsi, kes maja kokku panevad ja Norrasse saadavad. Terved sektorid ei toimi, see on kevadega võrreldes väga suur erinevus.

Kaja Kallas on öelnud, et riik ei saa kõike kinni maksta. Missuguse printsiibi järgi peaks toetusi jagama?

Kaja Kallas ei ole Eesti riik. Ta on ajutine... Ta on peaminister mingiks perioodiks. Üks inimene ei saa seda otsustada. Jah, võib-olla ei olnud kevadine süsteem ideaalne. Praegune vaktsineerimine ei ole ka ideaalne. Ringi jooksevad ammu vaktsiini kätte saanud noored, samas on vaktsineerimata vanureid. Ei ole ühtegi ideaalset süsteemi. Praegu on oluline kiirus. Ega koroona ei oota, kuni rahandusministeerium lisaeelarve valmis saab. Meil käib praegu lahing. Kuskil on collateral damage. Peame vaatame, kuidas jõuame võiduni kõige efektiivsemalt.

Rahulolematus vaktsineerimise tempoga on suur. Kelle otsa peaks vaatama?

See on laiem poliitiline probleem. Euroopa on läbi kukkunud. Me ei saa öelda, et meie tee on õige, sest inglastel on vaktsiinid olemas, aga meil ei ole. Eesti on maailmas suhteliselt heas kirjas. Leian, et oleksime võinud käituda egoistlikumalt.

Ehk me oleksime võinud või võiksime ka nüüd hankima vaktsiine väljaspool Euroopa Liidu ühishanget?

Me oleme sõjas. Kõik, mis jääb seaduslikkuse piiridesse, on lubatud. Erasektorile praegu vaktsiine ei müüda, siin on erasektori käed lühikesed. Peame üliaktiivselt endale rohkem vaktsiine välja võitlema. Olukord on samasugune nagu kevadel Itaalias. Euroopa vaatas seda 48 tundi pealt ja läks siis lukku.

Ma ei ütle, et meil on kõik üdini halb, 100 punkti skaalas ehk 85. Meie perearstid on väga tublid. Pudelikael on pigem terviseamet, neil on ressursse juurde vaja. See organisatsioon ei ole mõeldud kriiside lahendamiseks. Juhtimine on poliitiline ja see vajab out of the box lahendusi. See tundub ju jabur, kui Eestis on ainult kolm autot, mis veavad laiali vaktsiine, v.a Astra Zeneca. Autosid on võimalik leida ka mujalt.

Paljud ettevõtjad on avaldanud valmidust riiki aidata, aga suuri kokkuleppeid ei ole sündinud, miks?

Inimesed teevad väga palju tööd. Näiteks minister Kiik töötas terve nädalavahetuse.

Mis te tegite Kiigega koos nädalavahetusel?

Ei midagi, ma tean, et tean, et temal oli palju tööd ja meil ka. Ei saa öelda, et konkreetne valitsuse liige on süüdi. Meil on üles ehitatud rahuaja bürokraatia süsteem. See on vale lahendus, et kriisiga tegeleb üks amet. Kus on parimad Eestimaa pojad ja tütred? Ameerikas ja Eestis toimus võimuvahetus enam-vähem samal ajal. Ameeriklased kaasasid kohe parimad. Meil siin on Euroopa kõige kiiremini kasvab logistikaplatvorm, Bolt nimi. Bolt võiks aidata Eesti riigil logistilised raskused lahendada. Inglismaal võeti samuti kohe erasektori inimesed appi.

Olete öelnud, et poliitikuid, keda oma ettevõtetesse tööle palkaksite, on väga vähe või üldse mitte. Kiike või Kallast võtaksite?

Mul on nii väikesed ettevõtteid, et poliitikuid ei ole sinna vaja puhtobjektiivsetel põhjustel.

Aga oskuste, teadmiste, juhtimisoskuste poolest?

Ma vaatan alati peeglise. Olen mõnes asjas hea ja teises kehv. Tänane olukord on selline, nagu ta on. Arvan, nad on hea neil kohtadel, mida täna täidavad. Jah, me teame, et mõnes ametkonnas on pudelikaelad, kus tuleb kohe inimesi välja vahetada.

Aga palun, räägime nimedest.

See on ametite asi, mina ei tee avaliku sektori personalipoliitikat. Aga on võimalusi, kuidas asjadega edasi minna. Täna on vaja leida parimad tegijad.

Kes on need parimad Eestimaa pojad ja tütred?

Erasektori ülesanne on aidata riigi struktuure, meil ei ole mõtet ehitada selle kõrvale paralleelsüsteemi. Meil on üks Euroopa suuremaid IT-armeesid inimese kohta. Enamik tekkinud probleeme on infotehnoloogilised. Ka kevadel käis IT-sektor abis.

Kas peaksime valitsuse ja riigikogu eelisjärjekorras kaitsesüstima või peaksid nad ootama tavalises järjekorras?

Kindlasti. Iga sõjaväelane ütleb, et kindral peab olema punkris. See on täiesti absurde, kui peaminister on vaktsineerimata ja istub eneseisolatsioonis. See tähendab, et meil on düsfunktsionaalne juhtimine. See on vastutustundetu. Eliidi vaktsineerimine ei ole see, mis paneb kõik teised vaktsineerima. Vastupidi, see saadab signaali, et asi on kahtlane.

Mida teha vaktsiinvastastega? Järjest enam öeldakse, et lõpetage nende ninnunännutamine: kes tahab, saagu süsti, kes ei, see jäägu ilma.

Vaktsineerima ära need, kes seda ise tahavad. Kes ei taha, nendega saame tegeleda pärast. Meil ei ole praegu aega vaktsiinivastaste peale raisata. Lihtne on teha nagu Iisraelis: oled vaktsineerimata, siis restorani ei lähe. Meil on praegu vaja haiglate pealt surve maha saada. Tuleb ära vaktsineerida nakkuskolletes tegutsevad inimesed, kohe saab numbri alla. Kui maja põleb, siis ei hakata ka kogu maja veega üle kallama, selle asemel tulekolle lokaliseeritakse ja isoleeritakse – ja siis likvideeritakse.

Kui palju te olete kriisi käigus vaesemaks jäänud? Kolmeeurost kohvi veel saate endale lubada?

Me saame hakkama. Me olime selleks valmistunud. Olen rahul sellega, mis mul on.