Nordecon AS ja kaitsepolitseiamet (kapo) sõlmisid täna töövõtulepingu kapo peahoone juurdeehitus- ja rekonstrueerimistööde teostamiseks. Tööd, millega loodab ehitusfirma alustada lähima kuu aja jooksul, valmivad 2023. aasta detsembriks.

Lepingu raames ehitatakse uus büroohoone kompleks koos maa-aluse parklaga ning garaaž, samuti renoveeritakse Toompuiestee 3 ja Endla tn 2 hooned. Lepingu maksumus on ligikaudu 42,3 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks ehk tööde kogumaksumus küündib 50,4 miljoni euroni.

Siseminister Kristian Jaani rõhutas siseturvalisuse valdkonna eripärast tulenevaid kõrgeid erinõudeid dokumentide ja info käitlemisele. „Riigisaladuste kaitse nõuab pidevalt kõrgeimat professionaalset taset nii ametnike, varustuse kui vajaliku töökeskkonna osas. Kaitsepolitseiametile on igapäevaselt suur ootus omas valdkonnas leidlike ja julgete lahenduste leidmiseks ning seeläbi Eesti julgeoleku tagamiseks,“ ütles Jaani.

Kaitsepolitseiameti peadirektor Arnold Sinisalu sõnul täitub aastatepikkune unistus. „Krooniliseks kujunenud ruumipuuduse tingimustes oleme tõepoolest juba aastaid töötanud,“ märkis ta. Sinisalu avaldas lootust, et kaasaegses ja renoveeritud kompleksis saab olema rohkem ruumi veel paremateks mõteteks, kuidas põhiseaduslikku korda ja riigi julgeolekut kõige tõhusamalt tagada.

„Mul on hea meel, et saame selle hoonete kompleksi valmimisel kasutada Nordeconi abi, kes omab varasemat rikkalikku kogemust nii kaitsevaldkonna hoonete ja rajatiste ehitamisel kui ka teiste insenertehniliselt keerukate ja mahukate objektide rajamisel. Ehitustegevus kesklinnas liikluse tuiksoonel on kahtlemata väljakutse omaette. Anname endast parima, et ümbritsevat keskkonda võimalikult vähe häirida,“ lubas Nordeconi juhatuse esimees Gerd Müller.

Hoone rekonstrueerimise ja juurdeehituse projekti koostanud arhitektuuribüroo Sweco Projekt AS peaarhitekt Ahti Kooskora selgitas tulevast kapo peahoone lahendust tutvustades, et Luise tänaval on efektne vaatekoridor Tõnismäe suunal, millele annab aktsendi Kaarli kirik oma kahe torni ja „roosaknaga“.

Hoone uus esindussissepääs kavandatud Luise tänava ja Toompuiestee nurgale, esindusfassaad näoga Kaarli kiriku suunas. Sissepääs hoonesse on kavandatud otse tänava tasapinnalt, et rõhutada ümbritseva keskkonna jätkuvust ning võimaldada mugavat sissepääsu hoonesse. Hoone juurdeehitus on kavandatud võimalikult madalana, et vähendada visuaalselt kõrgust ümbritsevas keskkonnas. Hoonestusmahtude nihutamisega Luise tn äärest kaugemale laiendatakse kõnniteed Luise tänaval.

„Hoonete fassaadid on kaetud naturaalses heledas toonis roostevaba terasvõrguga. Kasutatakse kootud terasvõrku (teraskangast), mis paigaldatakse hoonele struktuurse ja mahulisena. Kasutades struktuurset ja kihilist paigaldust, varieerub viimistluse läbipaistvus ja ažuursus. Esindusfassaadi klaasiosa kumab õhtusel ajal valgustatuna läbi terasvõrgu. Sama viimistlusega kaetakse ka olemasolev juurdeehitus,“ rääkis Kooskora.

"Kindlasti on tegemist objektiga, millele kehtivad tavapärasest rangemad piirangud," kinnitati ettevõtte kommunikatsiooniosakonnast Ärilehe küsimuse peale, kas selle hoone ehitusel on ettevõttele seatud ka tavapärasest rangemad nõuded ja tingimused. Detailidesse ettevõte aga ei laskunud.

Nordeconi kontsern hõlmab ettevõtteid, mis on keskendunud hoonete ja rajatiste ehitamise projektijuhtimisele ja peatöövõtule. Geograafiliselt tegutsevad kontserni ettevõtted Eestis, Rootsis, Soomes ja Ukrainas. Kontserni emaettevõte Nordecon AS on registreeritud ja asub Tallinnas, Eestis.

Kontserni 2020. aasta auditeerimata konsolideeritud müügitulu oli 296 miljonit eurot. Nordeconi kontsern annab hetkel tööd ligi 710 inimesele. Alates 18.05.2006 on emaettevõtte aktsiad noteeritud Nasdaq Tallinna Börsi põhinimekirjas.